юни 12, 2023

Историята за жената, която опита да купи оригинални iPhone-и за 100 хиляди, но не успя

През 2007 г., когато излезе първият iPhone, хората, които отчаяно искаха да се сдобият с него, трябваше да се борят за всяка бройка. Сега вече знаем какво направиха смартфоните в света на технологиите и какво въздействие оказват върху личния ни живот.

Вероятно четете това на смартфона си в момента.

Преди появата на iPhone обаче хората прекарваха цялото си време с Blackberry, телефон с капаче или някоя от онези почти неразрушими Нокии, на които най-доброто, което можеше да се очаква, беше да можеш да играеш на Змия.

Ето защо, когато iPhone беше пуснат на пазара, хората се струпваха пред магазините, за да се наредят първи на опашките и да се сдобият с него.

Планът на една жена да бъде първа и да се сдобие с колкото се може повече смартфони тогава се обърка. 

Един ден в края на юни 2007 г. оригиналният iPhone е пуснат на пазара и пред магазин в Далас, Тексас, се появява една жена със 100 000 долара. Тя е решена да си тръгне с възможно най-много телефони.

Въпреки еуфорията от устройството, много хора подлагат под въпрос намерението ѝ.

Оказва се, че планът и е да опита да купи нови iPhone-и на стойност 100 000 долара, за  да ги препродаде в eBay. Или както вече днес описваме все по-честата практика – да бъде скалпер

Хора, които професионално изкупват всичко възможно най-бързо и после го продават на забавилите се с голяма надценка. 

Когато за първи път бяха пуснати в продажба, оригиналните iPhone-и струваха по 499 долара, но тя беше сигурна, че може да спечели двойно повече от всеки закупен iPhone.

Планът ѝ обаче се провалил, когато магазинът отворил врати и тя била първият влязъл клиент.

Веднага ѝ съобщили, че ограничават продажбите до един брой на клиент.

Това е мярка, въведена именно с цел да се попречи на някого да направи това, което тя иска. Да се гарантира, че колкото се може повече хора, които са се наредили на опашката, ще могат да се сдобият с един брой.

И така, единственият човек, който е спечелил от този план е този, на който е дала 800 долара, за да заеме мястото му. В крайна сметка той е могъл да си купи една бройка безплатно и да има още малко пари за нещо друго. 

Историята е стара, но по доста интересен начин показва първите по-мащабни опити за скалпиране.

Да, от днешна гледна точка, когато процесът се извършва с ботове, скриптове и главно онлайн, тогавашните ѝ планове изглеждат примитивно. Но все пак са показателни. 

Има обаче и още едно нещо, което днес наблюдаваме като интересно свързано явление, макар че дори тогавашната новаторка не го е подозирала. 

Днес наблюдаваме на различни търгове как оригинални iPhone-и, стига да са в опаковката си, се продават за десетки хиляди долари. Може би предстои да видим следващата итерация на скалперството. Да изкупиш възможно най-много бройки от нещо ново и предполагаемо революционно, но да не ги продадеш веднага. А да ги държиш като инвестиция, която ще се възвърне многократно в бъдеще.


source

Сподели: