юли 19, 2023

Какво не е наред с бързото зареждане на смартфоните?

Бързото зареждане е функция, която помага на смартфоните ни да издържат поне един ден без включване в електрическия контакт, дори при интензивна употреба. Тя също така ни дава възможност да живеем нормално с онези устройства, чиито батерии остаряват и не могат да издържат до вечерта. Въпреки това, след повече от десетилетие, в което технологията се развива, малко брандове смартфони, ако изобщо има такива, са успели да намерят перфектната формула за бързо зареждане.

Независимо дали разполагате с бюджетен или флагмански смартфон, много от моделите или се зареждат твърде бавно, или са ограничени от патентовани стандарти, или не могат да поддържат най-високата мощност за повече от няколко минути, без да загряват. Наистина ли е толкова трудно да се решат тези проблеми?

Големи брандове, малка мощност

Да вземем например серията iPhone 14 на Apple, която е ограничена до само 20 W мощност благодарение на изпитания, но не и на най-съвременния стандарт USB Power Delivery. Прекалено големият iPhone 14 Pro Max се нуждае от почти два часа, за да зареди своята не толкова добра 4 323 mAh батерия. Колкото и Apple да иска да продава повече аксесоари, нещата стават още по-сложни с MagSafe. Изводът е, че макар другите спецификации да са добри, слабото зареждане прави iPhone лош избор за „тежките“ потребители.

По подобен начин Pixel 7 Pro на Google има максимална зарядна мощност от 23 W, докато Pixel 7 и Pixel Fold имат до 21 W. Въпреки че използва най-новата технология за зареждане, прилагането ѝ от Google е някак вяло – 18 W. По-лошото е, че Pixel 7a, който все още използва стария стандартен 18W USB PD, прегрява и се зарежда още по-бавно.

Google Pixel 7a charging time and power

Каква е причината за това? Вероятно големите марки просто се презастраховат, като използват доказано слаби и бавни зарядни устройства, за да поддържат батерията в приемливо състояние след години употреба. Макар че никой няма преки доказателства, теорията гласи, че по-високите температури и по-големият ток водят до по-бърза деградация на батерията, особено при по-евтините батерии. Големите брандове със сигурност могат да предложат по-високи скорости и почти сигурно би трябвало да тласнат индустрията към поне сравнително консервативните 30 W. Дори ако това е за сметка на използването на малко по-обемисти и/или по-скъпи батерии.

Най-неприятното е, че за тази ситуация отчасти са виновни самите производители. Липсата на възможност за лесна смяна на батериите вероятно е насърчила Apple и нейните колеги да бъдат по-предпазливи по отношение на несменяемите си батерии. Ако един телефон е предназначен за петгодишна употреба, трябва да сте много по-внимателни с една батерия, която е трудна за смяна. Можем само да се надяваме, че мерките за ремонтопригодност ще насърчат производителите разумно да увеличат капацитета на батериите в смартфоните.

Скоростта е на страната на фирмените решения

От друга страна, китайските брандове изминаха дълъг път, предлагайки в своите модели изключително мощно зареждане – 100, 150 и дори 200 вата. Телефони като Xiaomi 13 Ultra се зареждат невероятно бързо, само за половин час. Тези патентовани стандарти работят добре, защото производителите могат да контролират тока и напрежението на батерията за по-оптимално зареждане.

По-високите скорости са предпочитани от потребителите, но тези стандарти далеч не са безупречни. От една страна, те предизвикват силно нагряване, което често налага намаляване на мощността и инсталиране на обемисти охладителни системи. Както показват различните тестове в изпитателни лаборатории, обещаните граници на мощността рядко се достигат. Дори и да го направят, то е за не повече от минута, така че обещанието за 100 W+ се реализира много рядко. Както бе споменато по-горе, високата мощност и температура силно натоварват батерията и дори по-скъпите батерии не могат да разсеят опасенията относно дълготрайността.

Xiaomi 13 Ultra – Charging Power Test

Не е изненадващо, че брандове като realme и Xiaomi вече крият възможностите за най-бързо зареждане в менюто с настройки, като по подразбиране предлагат на потребителите много по-консервативно решение. По подобен начин тази година Honor изостави обещанията си за 100W, като предложи 66W (всъщност регистрирано 45W) зареждане в Magic 5 Pro. Освен това тези впечатляващи собствени стандарти едва ли са добри за живота на батерията. И като оставим настрана маркетинга, има въпроси защо брандовете изобщо считат тези огромни числа за толкова необходими.

Още по-лошо, ако в крайна сметка изберете фирмен стандарт за зареждане, ще се окажете обвързани с включеното в комплекта зарядно устройство и марковите аксесоари. Опитайте се да заредите телефони като OnePlus 11 чрез USB PD и времето ще достигне до два часа. Това изглежда особено неприятно, ако се опитвате да се откажете от куп контакти, да намалите електронните отпадъци или да зареждате бързо с помощта на външна батерия.

Както вече многократно бе казвано, потребителят не трябва да се рови в спецификациите, за да разбере дали зареждането ще работи. Лесното свързване, подобно на „plug-and-play“, е от голямо значение. Разбира се, някои брандове изглеждат по-хубави от други в това отношение, тъй като поддържат както собствени протоколи, така и USB PD протоколи със скорости, по-големи от основните. Но по същия начин много телефони използват почти изцяло собствени протоколи, особено телефоните от среден клас с бързо зареждане. А каква е ползата от бързото зареждане, ако забравите собственото си зарядно устройство вкъщи?

Какво всъщност трябва да бъде бързото зареждане?

Идеалният вариант е по средата – универсален стандарт, който поддържа прецизно управление на захранването за оптимално зареждане. За щастие, на пазара вече има решение. Въведената през 2017 г. спецификация USB Power Delivery PPS позволява същото конфигуриране на захранването в реално време като фирмените стандарти. За съжаление протоколът не се е наложил така, както би трябвало да се наложи. Вероятно защото, първо, консервативните брандове все още не са склонни да поемат рискове и да увеличават мощността. Второ, защо да изобретявате колелото, когато вече имате работещ фирмен протокол? И трето, никой не иска да се откаже от приходите от следпродажбено обслужване на марката в полза на конкурентния пазар на евтино USB зареждане.

Някои търговски марки обаче правилно използват USB Power Delivery PSS, като предоставят на потребителите си най-доброто от двата свята. ASUS, чийто стандарт се нарича HyperCharge, осигурява до 30 W за младшите си модели Zenfone и 65 W за серията телефони ROG. В резултат на това батерията на ROG 7 Ultimate с капацитет 6000 mAh се зарежда само за 42 минути и има пълна съвместимост с аксесоарите за зареждане на трети страни. По подобен начин Galaxy S23 Plus и Ultra на Samsung постигат мощност от 45 W и се зареждат до 100% за около час. Освен това компанията е преодоляла проблемите, присъщи на първите поколения, и най-новите телефони Galaxy се справят още по-добре с пиковата консумация на енергия. За съжаление Samsung не въведе тези функции в по-достъпните си модели и се надяваме, че те ще се появят в следващото поколение.

Средната мощност между 30 W и 60 W в зависимост от капацитета на батерията, макар и да не изглежда толкова впечатляващо, колкото рекордните стойности на пазара, е достатъчна за аварийно зареждане, осигурява разумно време за пълното зареждане и не води до прекомерна топлина. В комбинация с бързите скорости на зареждане от външни батерии, зарядни устройства за автомобили и възможността за захранване на множество устройства само от един електрически контакт, това е безспорна победа в замяна на няколко допълнителни минути в контакта.

Освен това споменатите брандове предлагат превключватели за бързото зареждане в менюто, които позволяват на потребителите да включват и изключват възможностите за бързо зареждане. Samsung разполага с три различни превключватели (включително за бързо безжично зареждане) в зависимост от нивото на мощност, което е много удобно за потребителите. ASUS има собствено бавно стабилно зареждане, а други компании също предоставят подобни опции за съотношение между скорост и мощност. Освен това функции като Schedule Charging (планирано зареждане) на ASUS и Adaptive Battery (адаптивна батерия) на Google, която ви позволява да планирате зареждане през нощта, осигуряват допълнително ниво на контрол на зареждането и допринасят за по-дълъг живот на батерията. За щастие, редица брандове внедряват подобни функции, но е важно те да станат стандартни за всички ценови категории. Това е основният проблем, който със сигурност ще бъде решен в най-близко бъдеще.


source

Сподели: