май 5, 2024

Какво ще стане, ако компанията, поставила ви мозъчен имплант фалира или просто изчезне от пазара?

Технологията за мозъчни импланти се развива с бързи темпове, като помага на хората да открият своя глас или да преодолеят различните неврологични заболявания. Но какво ще стане, когато производителят на импланта престане да го поддържа?

Обновяването до нов модел, когато петгодишният ви смартфон вече не може да поддържа актуализации, е нещо познато. Само че съвсем друг е въпросът, когато става дума за устройство, което се намира в мозъка ви. Това е хардуер, за поправянето и обновяването на който местният сервиз не може да помогне.

Авторите на ново интересно проучване обобщиха досега съществуващите изследвания на тази тема и излязоха с няколко предложения относно недопускането на подобно нещо. Те определиха и основните насоки, които гарантират, че нищо подобно няма да се случи в бъдеще.

„Това проучване въведе официална дефиниция на изоставането на неврологичните устройства. Това е важно за разработването на насоки, политики и закони, които заедно имат потенциала да намалят или предотвратят подобно изоставяне“,

пишат изследователите в своята научна работа.

Авторите на изследването отчитат, че технологиите винаги ще се развиват. А новите и по-усъвършенствани устройства, които се появяват на пазара, изискват ресурси за модернизация и ремонт.

С оглед на това имплантираните устройства трябва да бъдат изработени така, че да издържат много дълго, смятат изследователите. Необходимо е да се създадат ясни насоки по отношение на текущата поддръжка и да се създадат мрежи за безопасност, ако нещо се обърка.

Екипът посочва случай, при който производител на импланти е фалирал. Това е наложило имплантът на пациент да бъде отстранен от съображения за безопасност.

„Това беше като да ми отнемат онази част от мен, която ме правеше пълноценен“,

казва пациентът.

Според изследователите невъзможността да се предостави адекватна информация за това какво се очаква от пациента е абсолютна безотговорност. Необходимо е да се осигури необходимата поддръжка на мозъчния имплант през целия живот на пациента. Както и да се осигури защита срещи непредвидени обстоятелства – внезапно възникнала инфекция и т.н. Учените се питат дали е възможно това и коя компания може да осигури подобна поддръжка. Това е едно съвсем ново явление в медицината – поддръжката на мозъчен имплант. Докъде можем да стигнем с това?

Наскоро станахме свидетели на първия мозъчен имплант на жив човек. Той беше поставен от компанията Neuralink на Илън Мъск, като получателят му – 29-годишен мъж, останал парализиран след инцидент при гмуркане – заяви, че имплатът изцяло е променил живота му към по-добро. Технологията, разбира се, има огромен потенциал, но трябва да се използва безопасно и отговорно.

Засега няма точен отговор на въпроса, какво би се случило, ако производителят на вече поставен мозъчен имплант фалира и не може да осигури необходимата поддръжка. Но не е трудно да се досетим, че нищо хубаво няма да се случи. Според учените, трябва да бъдат променени клиничните изпитания, за да се гарантира, че няма да се случи нищо лошо. Това е една съвсем нова област, която предлага много, но и крие големи опасности.

source

Сподели: