април 2, 2024

Капитализацията на SK hynix надхвърли 100 млрд. долара поради интереса към изкуствения интелект

За основен бенефициент на бума на изкуствения интелект сред публично търгуваните компании за полупроводници обикновено се смята Nvidia. Понеже цената на акциите ѝ се увеличи почти три пъти през последните дванадесет месеца. Оказва се, че партньорът на SK hynix, SK hynix, също се е възползвал от тази тенденция. Неговата пазарна капитализация наскоро за първи път надхвърли 100 млрд. долара.

На това ниво, както отбелязва Bloomberg, производителят на памети се превръща във втората по големина компания с капитализация в Южна Корея. Веднага след Samsung Electronics. Последната все още я изпреварва с голяма разлика със размер на пазарната капитализация от над 360 млрд. долара. Но динамиката на ръста на цената на акциите на Samsung през предходните дванадесет месеца беше много по-скромна – около 31%.

Вниманието на инвеститорите към акциите на SK hynix се обяснява с факта, че компанията все още контролира около 90% от доставките на памети от типа HBM3 и HBM3E за нуждите на Nvidia. Която от своя страна е лидер на пазара на изчислителни ускорители за ИИ системите. Според някои съобщения продуктите на Samsung от този клас вече са сертифицирани от Nvidia и тази година ще започнат да се използват в ускорителите на компанията. По принцип Nvidia е недостижима, но ето че с развитието на изкуствения интелект SK hynix започна бързо да поскъпва.

source

Сподели: