април 20, 2024

Нов подход: Intel представи невроморфния компютър Hala Point с мозъчна структура

Новата система ще даде възможност за решаване на най-сложните проблеми, свързани с изкуствения интелект.

Представители на Intel официално съобщиха за разработването на невроморфната система Hala Point. Поредната рожба на технологичния гигант е предназначена за перспективни изследвания в областта на изкуствения интелект.

Компютърът се базира на 1152 невроморфни процесора Loihi 2, допълнени от 2300 вградени X86 чипа. Работата на системата е моделирана по подобие на човешкия мозък. Тя поддържа до 1,15 милиарда неврона и 128 милиарда синапса, разпределени в над 140 000 невроморфни процесорни ядра.

Пропускателната способност на паметта е 16 Pbyte/s, връзките между ядрата – 11 Pbyte/s, а връзките между чиповете – 5,5 Tbyte/s. Според разработчиците аналогичната система, но от първо поколение, наречена Pohoiki Springs, има 12 пъти по-малка производителност и 10 пъти по-малък невронен капацитет. Hala Point има производителност от 30 POPS което означава, че може да извършва до 30 квадрилиона операции в секунда.

„Новата невроморфна система е способна да изпълнява задачите за оптимизация 50 пъти по-бързо от традиционните CPU или GPU архитектури. Като същевременно консумира 100 пъти по-малко енергия. Hala Point се основава на архитектурата на човешкия мозък и това фундаментално отличава нашата система от архитектурите на CPU и GPU, които са станали традиционни за съвременната електроника. Високата ѝ производителност ще ѝ позволи да решава най-различни задачи, включително изключително важните задачи като управлението на железопътния трафик“,

заяви Майк Дейвис, директор на Лабораторията за невроморфни изчисления в Intel Labs.

Няма как да бъде закупен невроморфният компютър Hala Point. ова е изследователски продукт, който Intel е внедрила в Националните лаборатории Sandia, част от Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) към Министерството на енергетиката на САЩ.

source

Сподели: