February 12, 2024

Официално: iPhone 14 и 15 Pro Max са най-популярните смартфони в света

Ако сте почитатели на Pro Max версиите на iPhone с огромните си 6,7-инчови екрани, определено не сте сами. Нови статистически данни за продажбите на смартфони за 2023 година показват, че Pro Max (14 и 15) за първи път са оглавили световните годишни доставки.

Според пазарните анализатори от Canalys iPhone 14 Pro Max е бил най-продаваният смартфон в света през 2023 гoдина. Следван плътно от iPhone 15 Pro Max.

Това отразява „промяната на премиум пазара“, а също и продължаващата доминация на iPhone, който заема 7 от първите 10 места.

Особено интересно е обаче, че в годината, в която за първи път Pro модел на iPhone оглави световните доставки, първите места заеха двата най-нови модела Pro Max на Apple, а не по-малките 6,1-инчови модели Pro. Като се има предвид нарастващото разделение между Pro и Pro Max линиите по отношение на характеристиките, това явно е била умишлена тактика от страна на Apple.

iPhone 15 Pro Max, най-скъпият смартфон на Apple вече не е просто свръхголяма версия на стандартния Pro. С Pro Max получавате ексклузивни функции като 5-кратно оптично увеличение, както и превъзходен живот на батерията, по-голям екран и други. iPhone 15 Pro Max идва и с начална конфигурация с 256 GB памет, а не със 128 GB както в iPhone 15 Pro.

Все пак стандартните iPhone 13, 14 и 15 не изостават твърде много от флагманските модели на Apple по отношение на доставките. В списъка също така има и 3 смартфона с Android.

Те включват Samsung A14 4G и, което е по-изненадващо, Samsung Galaxy A54 5G, който е малко по-скъп модел. Това противоречи на тенденцията по-евтините смартфони на Samsung да доминират в годишния списък с доставки за Android.

Възходът на Pro Max

Миналата година имаше сериозни индикации, че серията Pro Max на iPhone се превръща в най-популярната смартфон серия в света. Глобалните анализатори от Omdia разкриха, че iPhone 14 Pro Max е начело на доставките през първата половина на 2023 година.

Тези нови данни от Canalys го потвърждават – най-големият смартфон на Apple е и най-популярният в света.

Вероятно има няколко причини за това. Първо, всички ние обновяваме смартфоните си много по-рядко. Това от своя страна означава двугодишен спад в световните продажби на смартфони (според неотдавнашно проучване на Counterpoint). Но когато го правим изглежда сме готови да изберем по-големи и по-престижни смартфони.

Тази тенденция е довела до това, че Apple за първи път победи Samsung по отношение на глобалните доставки на смартфони през 2023 година. Успехът на Apple се дължи до голяма степен на нарастващата тенденция на премиум устройствата. В момента те представляват над 20% от пазара.

Бавният, но стабилен възход на iPhone 15 Pro Max ни накара да го заклеймим като най-недооценения телефон на годината през 2023 година по простата причина, че не беше широко известно колко популярен е станал. Е, тези нови данни променят това и отбелязват коренна промяна в популярността на смартфоните.

Но дали тази тенденция ще се запази и през тази година?

Последните слухове сочат, че iPhone 16 Pro може да наследи някои от ключовите функции на iPhоne 15 Pro Max, като перископния обектив. Някои от най-интригуващите нови функции вероятно ще бъдат тези с изкуствен интелект в iOS 18. Те вероятно ще бъдат широко достъпни за цялата гама iPhone 16. Интересно е да се види дали популярността на Pro Max iPhоne-ите през 2023 година е само „епизод от филма“ или дългосрочна тенденция.

source

Сподели: