юни 14, 2023

Приходите на производителите на оборудване за производство на чипове тази година ще спаднат с 10%

Миналата година ехото от пандемията по отношение на стимулирането на търсенето на полупроводникови компоненти се усети много по-силно от тази година, така че производителите на оборудване за обработка на силициеви пластини успяха да увеличат приходите си с 9% до рекордните 120 милиарда долара. Тази година растежът трябва да отстъпи място на пропорционалния спад, според експертите на Counterpoint Research.

Според авторите на изследването, макроикономическият спад, валутните колебания, дефицитът на компоненти и смущенията в логистиката не са попречили на производителите на профилно оборудване през миналата година да демонстрират ръст на приходите от 9%. Търсенето беше провокирано от страна на производителите на компоненти за системите с изкуствен интелект, интернет на нещата, високопроизводителните системи, автомобилите и 5G комуникационните мрежи.

Първите пет в сегмента на основното оборудване генерираха рекордните $95 милиарда приходи. Миналата година беляза края на тригодишния период на ръст на приходите за производителите на оборудване за обработка на силициеви пластини, според анализаторите на Counterpoint Research, тъй като се очаква приходите да намалеят с 10% тази година до 108,45 милиарда долара. Доставчиците на EUV-литографско оборудване като цяло ще бъдат малко по-добре на пазара, тъй като търсенето на усъвършенствани технологични процеси остава силно.

Най-малкото, ако TSMC преразгледа плановете си за въвеждане в експлоатация на нови мощности за производство на чипове, използващи технологичните стандарти от 7 до 4 nm включително, в посока към забавяне, тогава капиталовите разходи за усвояване на 3-nm технология остават на същото ниво като в началото на годината.

Показателно е, че в доларово изражение пазарът на оборудване за обработка на силициеви пластини все още е свит с 8% от миналата година, тъй като японската и европейската валута силно се обезцениха и има много големи доставчици на оборудване в тези региони. Търсенето на такова оборудване, според авторите на прогнозата, ще се върне едва през 2024 г., а сегментът на решенията за производство на чипове с памет ще започне да се възстановява през втората половина на текущата година.


source

Сподели: