юли 21, 2023

Продажбите на смартфони в световен мащаб спадат вече 24 месеца, но се появиха първите признаци на възстановяване

Глобалните продажби на смартфони през второто тримесечие на тази година са намалели с 8% на годишна база и с 5% на тримесечна база. Пазарът бележи спад вече 8 поредни тримесечия, твърди анализаторската компания Counterpoint. Статистическите данни на анализаторите от Canalys са малко по-различни, въпреки че сочат същите тенденции: спадът на световния пазар на смартфони през второто тримесечие е 11% на годишна база, което е 6 поредно тримесечие на спад.

Лидер на пазара на смартфони през второто тримесечие на тази година е Samsung с 22% пазарен дял според Counterpoint и с 21% според Canalys, благодарение на силните продажби на серията Galaxy A, която е на средни цени. Apple е на второ място с рекорден пазарен дял от 17% според двете агенции. Третото място заема Xiaomi (12% от пазара според Counterpoint и 13% според Canalys) – производителят имаше трудности на най-големите си пазари Китай и Индия, но обновената линия Redmi показа високи продажби.

Четвърти с 10% дял според Counterpoint и Canalys е OPPO, който благодарение на марката си OnePlus успя да запази глобалния си пазарен дял: загубите в Западна Европа бяха компенсирани от успеха в Китай и Индия. И накрая, vivo и нейната подмарка iQOO намалиха дела си до 8% (консенсус на двете агенции) поради изключително силното второ тримесечие на миналата година, както и силната конкуренция от страна на Samsung и OPPO през тази година.

Фазата на бърз растеж на световния пазар на смартфони изглежда е приключила окончателно и безвъзвратно: потребителите все по-рядко купуват нови устройства, а пазарът поема част от продажбите в средния и по-ниския ценови диапазон. Пазарните сътресения обаче не засегнаха премиум сегмента на смартфоните (на цени от 600 долара и нагоре) – за разлика от пазара като цяло, той отбеляза ръст през последното тримесечие, като имаше най-значителен принос за общите световни продажби на смартфони. Повече от 1 на всеки 5 продадени смартфона принадлежи към премиум сегмента.

Говорейки за тази категория, Apple се възползва от вълната на „премиумизацията“ и постигна рекордни резултати на пазари, които никога не са били нейни основни пазари. В Индия например, продажбите ѝ през второто тримесечие скочиха с 50% на годишна база. Благодарение на силното представяне на премиум сегмента общите приходи не страдат толкова, колкото броят на единичните продажби, което насърчава производителите да инвестират в разширяване на пазара и иновативни решения.

САЩ, Западна Европа и Япония отбелязаха най-голям спад в световните продажби с двуцифрени процентни намаления на годишна база, докато в Китай, Индия, Близкия изток и Африка спадът беше по-малък.

Пазарът на смартфони вече дава първите сигнали за възстановяване. Компаниите OPPO, vivo, Transsion (марките Tecno и Infinix) и Xiaomi вече изграждат пазарните си дялове при устройствата на цена от 200 долара и повече. Производителите ще трябва да демонстрират максимална гъвкавост, за да реагират адекватно на отделните пазарни сигнали и да разпределят ефективно ресурсите.


source

Сподели: