април 25, 2024

Продажбите на iPhone в Китай спаднаха до небивали стойности – Apple е изтласкана от Vivo и Honor

Официалните тримесечни отчети на американските компании тепърва започват да се появяват, но независимите анализатори от Counterpoint Research вече установиха, че продажбите на Apple iPhone на китайския пазар са спаднали с 19% през първото тримесечие, което показва най-лошите резултати от 2020 година насам, когато избухна пандемията от COVID. В същото време местният пазар на смартфони като цяло е нараснал с 1,5% на годишна база и с 4,6% на последователна.

Такива разочароващи резултати за тримесечието в Китай, според анализатори, Apple „дължи“ на завръщането в премиум сегмента на устройствата на марката Huawei, която все още е високо ценена от китайските клиенти.

Именно смартфоните на Huawei демонстрираха през първото тримесечие ръст на продажбите от 69,7 % на годишна база, но компанията успя да се върне само на място №4 в топ 5, като загуби 0,2 % от пазара за сметка на Apple и зае 15,5 % от местния пазар. Honor, условно свързана с Huawei марка също показа двуцифрен ръст в обема на продажбите на смартфони – 11,5 %. През първото тримесечие нейните продукти заемат 16,1% от китайския пазар, отстъпвайки единствено на Vivo със 17,4% от пазара.

Oppo отбеляза спад с 15,5% на годишна база по отношение на доставките, като в края на първото тримесечие продуктите на Oppo заемаха 15,3% от китайския пазар на смартфони. Xiaomi увеличи продажбите си с 8,6 % на годишна база, но се ограничи до 14,6 % от китайския пазар. Въпреки това тя все пак увеличи своя дял с един процентен пункт.

Дял от пазара, Q1 2023 срещу Q1 2024

Представителите на Counterpoint Research все пак призовават да не се отписват продуктите на Apple.

Според тях търсенето на iPhone-и вече започва да се възстановява, като през второто тримесечие то може да бъде подкрепено от отстъпки и появата на нови цветови варианти на корпуса, а през третото тримесечие ще станат известни някои иновации, които ще бъдат обсъдени на конференцията за разработчици WWDC 2024, което допълнително ще подхрани обществения интерес към iPhone.

Припомняме, че статистиката на IDC също посочи спад в доставките на iPhone с почти 10%, но вече в световен мащаб. Експертите на Counterpoint Research добавят, че през последните години собствениците на iPhone са станали по-малко склонни да актуализират своите устройства.

Отделно от това South China Morning Post съобщи, че през миналата финансова година, която приключи през септември, Apple е добавила 8 китайски компании в списъка на доставчиците си, а е отстранила само 4 китайски компании. Подобно превишаване се случва за първи път от 2021 година насам и като цяло противоречи на очевидния курс на Apple за намаляване на зависимостта от Китай. Като цяло към септември миналата година компанията е имала 157 доставчици в Китай с 6 повече, отколкото е регистрирала година по-рано.

source

Сподели: