април 20, 2024

Процесорът в HUAWEI Pura 70 превъзхожда Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 – NPH

Последните тестове показват, че мобилният процесор Kirin 9010 консумира същото количество енергия като по-стария процесор Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1, но е по-бърз.

При представянето на флагманските устройства от серията Pura 70, HUAWEI не сподели подробности относно използваните в новото поколение смартфони процесори. Тайната обаче не продължи дълго — потребителите вече разбраха, че устройствата работят под Kirin 9010 — подобрената версия на миналогодишния Kirin 9000S.

Според помощните програми, новият процесор има 12-нишкова архитектура — две високопроизводителни ядра с тактова честота 2,3 GHz, шест средни на 2,18 GHz и четири енергоефективни, които работят на 1,55 GHz. Но експертите казват, че това всъщност е осемядрен чип, като някои ядра от висок и среден клас поддържат Hyper-Threading.

Благодарение на някои подобрения, новият чип е с около 15-20% по-производителен в сравнение с миналогодишния Kirin. Новият продукт също се оказа и по-бърз от някогашния флагман Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1.

Това е впечатляващо, тъй като HUAWEI няма достъп до новите технологии за производство на чипове на TSMC и използва разработките на SMIC, които изостават няколко поколения от текущите разработки на останалите производители.

Например, потребителят на Twitter под псевдонима Nguyen Phi Hung твърди, че изчислителната мощност на някои ядра Kirin 9010 е на нивото на Snapdragon 870, който беше пуснат през 2021 г. И консумира 50% повече енергия.

Припомняме, че вчера бяха представени телефоните Pura70, в основата на които стои именно сравнявания днес процесор Kirin 9010.

source

Сподели: