юни 9, 2023

Санкционната война между САЩ и Китай все още няма да засегне южнокорейските производители на чипове с памет

Търговската война между САЩ и Китай може да удари южнокорейските производители на чипове, тъй като голяма част от производството им се намира в Китай. Тези последствия обаче няма да са дългосрочни, смятат анализаторите на Fitch Ratings.

Както обясняват експертите, САЩ търсят начини да ограничат достъпа на Китай до оборудване за производство на полупроводникови чипове. В резултат на това, под ударите могат да се окажат китайските фабрики на южнокорейските компании Samsung Electronics и SK hynix. Първият в Китай разполага с 40% от общия наличен капацитет за производство на NAND-чипове с флаш-памет. А SK hynix в Китай има около 40-50% от капацитета за производство на DRAM чипове и 20% от капацитета за производство на NAND флаш-памет.

Не смятаме, че това ще доведе до дългосрочни прекъсвания на доставките, тъй като и двете компании вероятно ще изберат Южна Корея като основно място за тяхното производство и инвестиции“ — се казва в отчета на Fitch Ratings, цитиран от CNBC.

Миналия октомври правителството на САЩ прие закони, забраняващи доставката на оборудване за производство на чипове в Китай. Американски служители се опасяват, че Китай ще използва тези технологии, за да подобри военния си капацитет. Холандия и Япония се съгласиха да подкрепят инициативата за забрана.

Samsung Electronics и SK hynix са двата най-големи световни производители на чипове с памет. Третото място принадлежи на американската компания Micron. Фабриките на компанията, разположени в Китай, произвеждат чипове според зрелите и напреднали технологични процеси  и наложените от САЩ ограничения не важат за тези предприятия. В тях се произвеждат чипове памет както за китайския пазар, така и за износ. Според Korea Times и двата южнокорейски гиганта са получили разрешение до октомври тази година да доставят ново оборудване, което използва американска технология, за своите китайски фабрики.

През май, Китай забрани използването на продукти на Micron в критично важната информационна инфраструктура. Според Fitch, Samsung и SK hynix „в резултат на това може да получат изгода от по-високите цени на чиповете памет в Китай. Най-вероятно, последствията ще бъдат по-малко значими и Micron просто ще пренасочи доставките на произвежданите в Китай чипове извън страната, което може да доведе до по-ниски цени на чиповете памет на световния пазар“.

Според CNBC, властите на САЩ са призовали Южна Корея да не позволява на други производители на чипове с памет да заемат мястото на Micron в Китай. Според финансовия отчет на Micron за 2022 г. около 10% от общите приходи на компанията идват от Китай. Анализаторите на Fitch смятат, че двата южнокорейски производителя на чипове поне частично ще запълнят празнините, оставени от Micron на китайския пазар.

Тъй като пазарът в момента е пренаситен с предлагане, ще бъде трудно да се проследи каква част от изгубения обем чипове на Micron ще бъде възстановен за сметка на корейските производители“ — казват експерти.

В същото време те смятат, че рисковете в бъдеще могат да се увеличат, ако САЩ и Китай продължат да си налагат по-сериозни ограничения. Това в крайна сметка може да повлияе върху цената и наличността на полупроводниковите компоненти във веригите за доставки.


source

Сподели: