юли 24, 2023

Слушалките от следващо поколение ще преминат към твърдотелни силициеви MEMS говорители

През следващото десетилетие технологиите за възпроизвеждане на звук ще претърпят драматични промени поради преминаването към микроелектромеханични системи (MEMS) – на пазара ще навлязат твърдотелни високоговорители, базирани на свръхчисти силициеви пластини, подобни на тези, използвани при производството на микрочипове. Информацията е на Wall Street Journal.

Повечето съществуващи високоговорители, използвани както в стереосистемите, така и в слушалките, работят на същия принцип. Първият работещ пример на тази структура е представен през 1876 г. от Александър Греъм Бел. Високоговорителят съдържа магнит с намотка, прикрепен към твърда, но гъвкава мембрана. Електрическите импулси, преминаващи през намотката, се преобразуват във вибрации, а диафрагмата ги превръща в движения на въздуха, които възприемаме като звук. Тази конструкция не е съществено променена от изобретяването ѝ, но някои корекции са помогнали на високоговорителите да се поберат в смартфоните и звуковите устройства.

MEMS високоговорителите са със същите компоненти, но сглобени в едно цяло. С по-компактни размери и намалена консумация на енергия, те произвеждат по-добро качество на звука от традиционните високоговорители. Те използват принципа на пиезоелектричеството – механична деформация под въздействието на електрически заряд.

Лидерите на новото поколение звукови технологии са австрийската компания Usound и американската компания xMEMS: инженерите на първата са заменили намотката с магнит с късче силиций, докато в xMEMS предлагат по-различно решение – целият високоговорител, включително вибриращата мембрана, е направен от свръхчист силиций, какъвто се използва при производството на микрочипове. MEMS високоговорителите могат да бъдат с дебелина едва 1 мм, което е една четвърт от дебелината на традиционните високоговорители, заяви техническият директор на USound Андреа Рускони Клеричи – компанията вече предлага модел с дължина 5 мм и ширина 1,4 мм.

Най-голямото приложение на тази технология е пазарът на безжични слушалки, който е около 400 милиона чифта годишно.

Междувременно xMEMS вече е представила своите прототипи на няколко десетки производители, а над 30 от тях вече работят по производството на слушалки и други продукти, базирани на решението, казва основателят на SAR Insight & Consulting, компания, която следи индустрията за аудиотехнологии. Тези устройства ще започнат да излизат на пазара още през тази и следващата година. Един от прототипите на тези слушалки за поставяне в ушите бе подарен на Брайън Луси, звукорежисьор, който е работил с девет носители на „Грами“. Той заяви, че слушалките с твърдотелен високоговорител са станали незаменими за него. Накрая китайската компания Luxshare, която произвежда AirPods на Apple и компоненти за Vision Pro, започна да внедрява технологията. Luxshare. Apple отказаха коментар, но е ясно, че революцията в дизайна на масово произвежданите слушалки не е далеч.


source

Сподели: