октомври 2, 2023

5 основни признака, че телевизорът ви е на път да си отиде

Ерата на телевизорите с плосък екран претърпя много промени през годините. 3D телевизорите с висока резолюция имаха своя момент преди около десетилетие и половина. В крайна сметка се провалиха заради цената и базираните на очила 3D ефекти. Плазмените телевизори бяха голям успех през първата половина на ерата на плоските екрани и вероятно имаха по-добро качество на картината от LCD екраните. В крайна сметка изчезнаха от пазара след опасения относно изгарянето на изображението и енергийната ефективност. Усъвършенстването на светодиодното осветление помогна на LCD екраните да наваксат изоставането си.

В крайна сметка конкуренцията се измести към разделителната способност на екрана, функциите на интелигентните телевизори и споменатите подобрения в подсветката. В наши дни, с изключение на най-малките екрани, почти всеки телевизор на пазара има 4K дисплей с някаква операционна система, която го прави Smart TV. Различията се изразяват в разнообразни функции, като честота на опресняване, вид LED подсветка и видове HDR поддръжка. Както и по-високи резолюции като 8K, когато става въпрос за по-скъпи телевизори.

В зависимост от това какъв телевизор притежавате в момента и кога сте го купили, може би се чудите дали най-накрая не е време да преминете към нещо ново. Това важи с двойна сила, ако телевизорът ви не работи. Затова, ако телевизорът ви е станал малко капризен, прочетете, за да научите кои странности на процеса на стареене са добър знак, че може би е време да си купите нов.

HDMI портовете се държат лошо

Възходът на HDMI като основен начин за връзка с телевизора е свързан с много предимства. Това е един-единствен кабел, който пренася видео и аудио в цифров вид. Дори може да работи двупосочно, като изпраща аудио от самия телевизор обратно към AV приемник за любителите на домашното кино със системи за съраунд звук. Въпреки това, тъй като е цифров и с вградени функции за защита от копиране, ако възникне проблем, той може да доведе до хаос при гледането на телевизия.

Ако редовно започвате да изпитвате проблеми с HDMI „ръкостискането“ между устройствата, това е знак, че може би по-скоро се нуждаете от нов телевизор. Това може да се прояви по различни начини, като например телевизорът да замръзне, когато се опитате да смените входовете, или сигналът от изходното устройство да прекъсне по пътя към телевизора. Ако това се случва редовно и вече сте отстранили евентуалните неизправности на HDMI кабела и изходното устройство, това вероятно е признак за неизправен HDMI порт. При един лош порт скоро може да последват и други. По принцип е добре да допускате, че това за знак за нуждата от нов телевизор.

Изгаряне на екрана / задържане на изображенията

Както беше отбелязано по-горе, една от причините плазмените телевизори в крайна сметка да бъдат изтласкани от пазара е, че те са много по-предразположени към изгаряне на екрана или задържане на изображението, отколкото дисплеите, базирани на LCD. „Изгаряне“ е, когато статично изображение е било показвано на телевизора толкова много, че пикселите са се претоварили и призракът на неподвижната част от изображението остава постоянно на екрана. Най-често това се наблюдава при сценарии като табла за заминаване на летища и гари. Или при телевизори, които обикновено са настроени на един и същ новинарски канал с едно и също лого на едно и също място.

Въпреки че причините за това са различни в зависимост от вида на дисплея и някои са по-предразположени към него от други, всички разпространени видове дисплеи от последните 25 години са податливи на него под някаква форма. В крайна сметка затова съществуват скрийнсейвъри. Ако това се случи, не трябва непременно да изпадате в паника. Просто се уверете, че телевизорът започва да получава по-разнообразни изображения. Но ако то продължава дори след като дадете на телевизора продължително излагане на различни картини? Тогава определено се нуждаете от нов телевизор.

Мъртви пиксели

Има ли телевизорът ви тъмни черни петна, които не изчезват и са особено забележими, ако запълните екрана с ярък, плътен цвят? Тогава имате мъртви пиксели, а те не могат да бъдат поправени. Обикновено мъртвите пиксели се дължат на това, че въпросните пиксели не получават достатъчно енергия, и не бива да се бъркат със заседнали пиксели, които могат да бъдат поправени. Заседналият пиксел е такъв, който се задържа на един цвят или яркост. В YouTube има различни видеоклипове и уеб приложения, които могат да ви помогнат да ги поправите.

Разграничението тук е важно, защото те на практика са противоположни един на друг. Струва си също да се отбележи, че мъртвите пиксели най-често се причиняват от производствени дефекти. Те са нещо, при което гаранционното обслужване или гаранционната замяна могат да бъдат особено полезни. Така че, ако не друго, опитайте се да се настроите телевизора, така че да забелязвате мъртвите пиксели, преди да е станало твърде късно и гаранцията ви да е изтекла.

Всякакъв вид забележимо намаляване на качеството на картината

В днешно време, благодарение на HDMI и SMART телевизорите, които се превърнаха в стандарт, почти всичко, което гледате на телевизора си, се предава в цифров вид. Цифровата технология има качеството „всичко или нищо“, което най-добре се илюстрира от начина, по който работи съвременната ефирна телевизия. В аналоговата епоха далечен, слаб сигнал, който се улавя от телевизионната ви антена, можеше да генерира влошена, но потенциално гледаема картина. Откакто телевизията стана изцяло цифрова, случаят не е такъв. Ако сигналът падне под определен праг, необходим за осигуряване на цифрово излъчване, той изобщо няма да работи.

Всичко това означава, че ако по веригата няма аналогово-цифрово преобразуване, всяко нарушение на качеството на картината, особено във всички устройства, захранващи телевизора, ще бъде знак за сериозен проблем с вашия телевизор. Избледнялата или размазана картина обикновено означава, че имате нужда от нов телевизор. Това важи и за трептяща или неравномерно осветена картина. Червени, зелени и/или сини линии на екрана или развалени цветове като цяло? Това отново означава, че най-вероятно се нуждаете от нов телевизор.

Всичко, което ви напомня за проблем, който е бил по-често срещан в аналоговите времена. или не може да бъде отстранен чрез неща като прекъсване на захранването на телевизора или изключване на устройствата за възпроизвеждане и включването им обратно. Доста силен знак, че телевизорът ви е повреден.

Проблеми със звука

Подобно на проблемите с картината, проблемите със звука могат да означават, че телевизорът ви е на път да издъхне. Не забравяйте да извършите някои основни действия за отстраняване на неизправности, като например проверка на настройките на звука. Ако звукът на телевизора ви е станал по-приглушен или високоговорителите изведнъж изглеждат по-малко способни да осигурят нивото на звука, с което сте свикнали, това е знак за повреден телевизор. Същото важи и за прекъсване на звука или за изчезване на звука, въпреки че не е заглушен и е настроен на подходящо ниво.

Струва си да се отбележи, че телевизорът ви може да издава някои звуци, които звучат притеснително, но всъщност са безобидни. Някои производители съветват клиентите си, че периодичното пукане, идващо от телевизора, особено ако не идва от високоговорителите, е нормално поведение на работещ телевизор. Това е просто страничен продукт от разширяването или свиването на вътрешните части на телевизора поради колебанията на температурата.

Въпреки това, ако звукът на телевизора ви е повреден и не искате да купите нов, има вариант. Теоретично един евтин саундбар, използващ цифров изход, като S/PDIF или HDMI Audio Return Channel (HDMI-ARC), би трябвало да ви осигури телевизор с работещ звук за момента. Само се уверете, че сте го купили от някъде, където има добра политика за връщане, в случай че сте диагностицирали погрешно от какво идват проблемите със звука.


source

Сподели: