October 8, 2023

6-те най-добри нови функции в Android 14

Google обяви първата предварителна версия за разработчици на Android 14 през февруари. Оттогава операционната система получи няколко разработки, насочени към отстраняване на грешки и подобряване на цялостната стабилност.

Сега вече Android 14 най-накрая е готов. Той внася някои промени, свързани с поведението и поверителността, за да осигури по-добро изживяване. По-долу може да видите шестте най-добри нови функции на Android 14, които ще се появят на вашия смартфон.

1. Персонализиране на заключения екран

Една от най-значимите промени в Android 14 е възможността за персонализиране на заключения екран. Можете да променяте стила на часовника, преките пътища, шрифта и тапета, за да му придадете нов вид.

Така можете да използвате любимите си емотикони като тапет на началния екран на смартфона си, докато екранът на заключване ще използва различно изображение. Има множество стилове на часовника, от които можете да избирате, а също така можете да използвате различен цвят и размер за часовника.

Персонализирането на екрана при заключване на Android 14 изглежда е вдъхновено от iOS 16, и макар че реализацията на Google е добра, тя далеч не се доближава до това, което Apple предлага в iPhone и iPad. Все още не можете да поставяте уиджети на заключения екран, въпреки че това може да се промени в бъдеща версия на Android. Освен това Google трябва да добави опция за разбъркване на снимки, подобна на функцията за заключен екран в iOS.

2. Флаш (светещи) известия

Основна нова функция за достъпност в Android 14 е поддръжката на флаш известия. Koгaтo имa вxoдящo cъoбщeниe или няĸaĸвo дpyгo cъбитиe, cмapтфoнът щe ви yвeдoми чpeз мигaнe нa cвeтĸaвицaтa.

Влезте в Настройки > Достъпност > Флаш известия и ще намерите опцията.

3. Автоматично потвърждаване на ПИН кода

Когато настройвате ново устройство с Android 14, операционната система активно ви насърчава да зададете 6-цифрен ПИН код. Това беше възможно още в Android 13 – просто сега операционната система ви подтиква да използвате най-сигурната опция.

Освен това, след като въведете правилния ПИН код, смартфонът ви автоматично ще се отключи и няма да се налага да натискате бутон, за да потвърдите действието си. Имайте предвид, че автоматичното потвърждение на ПИН кода е налично само при използване на ПИН код със шест или повече цифри.

4. Интеграция на Health Connect

В Android 14 е вградена поддръжка на Health Connect, която позволява лесно споделяне на фитнес данните ви в различни приложения. Тя действа като централно място за съхранение на всички ваши здравни данни, включително сърдечен ритъм, направени стъпки, изгорени калории и други.

Приложенията на трети страни могат да изискват тези данни от Health Connect, а вие можете да управлявате всичко това от централизирано място, за да сте сигурни, че с данните няма да се злоупотребява. Всички събрани здравни показатели са безопасно криптирани в смартфона ви от съображения за поверителност.

Health Connect вече се предлагаше като самостоятелно приложение в Google Play Store, но с Android 14 Google го интегрира директно в операционната система. Можете да откриете Health Connect в Настройки > Поверителност на вашия смартфон с Android 14.

5. Нелинейно мащабиране на текст

Друга важна нова функция за достъпност в Android 14 е нелинейното мащабиране на текста. Сега можете да мащабирате размера на шрифта до 200%, но тъй като мащабирането ще се извършва нелинейно, то няма да прекъсва елементи на потребителския интерфейс или да изглежда твърде странно. Тази важна функция за достъпност трябва да помогне на хората с проблеми със зрението.

Ако вече използвате TalkBack на телефона си с Android, нелинейното мащабиране на текста може да бъде важна нова функция за достъпност.

6. Персонализирани действия в листа за споделяне

С Android 14 Google позволява на приложенията на трети страни да добавят персонализирани действия към основния лист за споделяне. Това ще позволи на разработчиците да използват листа за споделяне на самата операционната система, без да създават собствена персонализирана реализация. Всички специализирани действия на приложенията ще се появяват в горната част на листа за споделяне.

Тъй като менюто за споделяне е централна част от Android, тази промяна ще доведе до много по-добро потребителско изживяване.

Android 14 предлага още много нови функции

В този списък са посочени само основните нови функции в Android 14. Има и други такива, които може да не забележите веднага, но те определено ще ви помогнат да получите по-добро изживяване. Някои от тях включват вградена поддръжка на 10-битови Ultra HDR изображения при правене на снимки, подобрени разширения на камерата за увеличение в сензора и режими при слаба светлина, възпроизвеждане на аудио без загуби през USB и други.

Ако използвате съвместим телефон Pixel на Google ще можете да се насладите на всички нови функции в Android 14, но при други устройства, производителят може да премахне някои от функциите като част от своят потребителски интерфейс като One UI 6 на Samsung, например.


source

Сподели: