април 20, 2024

Android 15 ще показва колко време ще издържат чиповете памет на смартфона

Android постоянно анализира флаш диска, за да удължи живота му, но потребителите не виждат тази информация.

Тъй като много производители удължават сроковете за поддръжка на своите устройства, става все по-важно при покупката на нов смартфон да се вземат предвид фактори като наличието на резервни части и лесния ремонт. Така че, дори ако дадена компания обещава да осигури седемгодишна поддръжка на софтуера, хардуерът може да не издържи толкова дълго. Понастоящем са налични редица софтуерни инструменти за анализ на състоянието на батерията и удължаване на нейния живот. А сега Android е решил да добави подобни инструменти за анализ на работата на паметта на устройството. По този начин може да се разбере прогнозния живот на чипа.

Google планира да предостави на Android потребителите възможност да получават информация за състоянието на диска. Информацията ще се показва в новото приложение Device Diagnostics. Благодарение на специален API в Android 15 системата ще показва оставащия живот на чипа памет в проценти. Съответният пач вече е включен в кодовата база на Android.

В описанието на тази корекция, която съдържа самия API, се посочва, че преди това Android е изрязвал неизползваните блокове във файловата система. Прекомерното подрязване може да съкрати живота на устройството, затова е необходимо да се прави проверка на състоянието на UFS чипа и да се стартира поддръжката в режим на готовност. Информацията ще бъде показвана на потребителите, така че вероятно те ще имат достъп до приложението Device Diagnostics в бъдеща версия на Android. Устройствата от серията Pixel ще съобщават за оставащия живот на чиповете памет с точност до 1%. Но при другите смартфони точността е по-малка – до 10%.

За да извършват тези действия, устройствата трябва да събират и предават информация чрез слоя Health HAL. При устройства, които не правят това, функцията няма да работи. По този начин поддръжката на API не е задължителна и зависи от производителя или доставчика на чиповете флаш памет.

source

Сподели: