април 19, 2024

Apple е дала почти 100 хил. iPhone за утилизация, a те „изплуваха“ на пазара за втора употреба в Китай

Apple се опитва да осуети съдебно дело, което може да я обвини в лъжа и лицемерие по темата за екологичността. Информацията бе публикувана от изданието 9to5Mac.

Apple много се гордее с про-екологичната си позиция и не пропуска възможността да напомни за нея на всички и всеки. Най-забележителната стъпка в тази насока беше отказът от захранващия блок, включен в комплекта на iPhone. А по-късно компанията спря да опакова кутиите със своите мобилни устройства във фолио и го замени с две картонени пломби.

Bloomberg публикува вътрешна информация, която разкрива двойните стандарти на Apple и двуличето на тази компания. Както добре е известно, компанията приема старите устройства от своите клиенти за рециклиране и утилизация, но повечето от тези устройства са напълно функционални и могат да бъдат използвани и занапред. Въпреки това Apple има сключен договор с компанията GEEP и годишно ѝ изпраща за рециклиране около 250 хил. общо взето изправни устройства. Това само по себе си никак не съответства на нейната позиция за екологичност.

Но за Apple има определена финансова логика да раздроби на малки късчета огромен брой iPhone. Телефони, които абсолютно без проблеми могат да се използват още дълго време. Тоест, от една компанията маха зарядните, защото е виден борец за екологичност, а от друга страна създава големи количества електронен боклук от смартфони, които могат да се използват още дълго време. Но от финансова гледна точка нещата явно са добре.

Случаят обаче стига много по-далеч. Миналата година Apple заведе дело срещу GEEP, която в нарушение на договора изпрати 99 975 употребявани iPhone-а, получени от Apple, в Китай, където те бяха продадени на вторичния пазар. По същество партньорът на Apple е бил по-„екологичен“ от самата Apple.

Сега Bloomberg пише, че Apple се е отказала от съдебния иск и прави всичко възможно да запази делото в тайна. Компанията иска да избегне публичното признание, че масово унищожава подлежащи на рециклиране устройства. Историята вече привлече вниманието на журналистите и най-вероятно на Apple тепърва ще се налага да се обяснява.

source

Сподели: