април 20, 2024

Apple премахна WhatsApp, Telegram и Signal от китайския App Store

Китайските власти засилват контрола си върху интернет, като блокират популярните месинджъри.

Решението следва директивата на китайската администрация за киберпространството за отстраняването на допълнителните „пропуски“ в националната интернет сигурност.

Мярката е част от мащабна програма за прочистване, инициирана от китайските регулатори през 2023 г. Тя има за цел да премахне нерегистрираните и остарели приложения от магазините за iOS и Android на територията на Китай. Властите в страната изискват от всички разработчици на мобилни приложения да се регистрират в органите на правителството до края на март или да преустановят дейността си.

В продължение на години Китай забраняваше чуждестранните месинджъри и социални платформи като WhatsApp. Това допринесе за доминацията на местните приложения като WeChat на Tencent Holdings Ltd. Въпреки това жителите на Китай все още могат да използват VPN услуги за достъп до чуждестранните услуги.

Консултантската фирма AppInChina заяви, че новите правила ще ограничат избора на китайските потребители до преобладаващо местни приложения. Това допълнително ще ги изолира от световната общност.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии обяви, че ще следи регистрациите на приложения от април до юни, както и мерките за борба с незаконната информация.

Действията идват на фона на дискусиите в САЩ за евентуална забрана на TikTok. Американските политици изразиха загриженост за националната сигурност, като предложиха или продажбата на TikTok на некитайски собственик, или пълната му забрана в САЩ.

Apple, подчертавайки ангажимента си да спазва законите в страните, в които оперира, заяви, че приложенията, премахнати от китайския магазин, все още са достъпни в други страни. Китай остава ключов пазар за компанията, тъй като е най-големият ѝ потребителски пазар извън САЩ и основна производствена база.

source

Сподели: