май 11, 2024

Hackbat: Ново устройство за откриване на уязвимости, мечта на „белите“ хакери

Етичното хакерство, или пентатестването е увлекателна област, която изисква задълбочени знания и умения. В тази връзка, ентусиастите и професионалистите в областта на киберсигурността разполагат с интересен нов продукт – устройството Hackbat за тестване на системи за уязвимости с помощта на реални хакерски атаки.

Hackbat е специализирана платка с микроконтролер Raspberry Pi Pico W, базиран на процесор RP2040. Тя представлява компактно, но универсално и функционално решение за мобилно пентестване.

„Арсеналът“ на Hackbat включва широк набор от модули и интерфейси. Модулът PN532 осигурява работа с NFC тагове и карти. Чипът ESP-12F добавя поддръжка на Wi-Fi за проникване в безжични мрежи. Устройството разполага и с USB порт и слот за microSD карта, в случай че е необходимо разширяване на паметта.

За по-лесна употреба Hackbat има OLED дисплей, който показва съответната информация и бутони за навигация в менютата и изпълнение на команди. Благодарение на модулния си дизайн устройството може да бъде персонализирано, за да отговаря на вашите нужди и изисквания.

Ключовата характеристика на Hackbat е неговата платформа с отворен код, която позволява на всеки да изгради сам устройството си. Разработчикът на устройството Пабло Трухильо е публикувал проектните файлове и схемите на печатните платки за свободно производство.

Подобно комерсиално е Flipper Zero, но той е скъп за повечето хора. Наличието на нещо с отворен код като Hackbat което можете да сглобите сами, не само намалява разходите, но и е модулен инструмент, който можете да ремонтирате или надграждате при необходимост.

Притежаването на такива инструменти не е незаконно. Въпреки това трябва да ги използвате отговорно и само за легитимни цели, като например проверка на киберсигурността на собствената ви инфраструктура или по договор с клиенти.

source

Сподели: