юли 13, 2023

Huawei ще може най-накрая да използва 5G чипсети, разработени съвместно със SMIC

Китайският телекомуникационен гигант Huawei се сблъскa със санкциите на американското правителство преди повече от 4 години. През май 2019 година Министерството на търговията на САЩ включи Huawei в „черният си списък“, като по същество забрани на американските компании да продават хардуер и софтуер на компанията и отряза достъпа ѝ до 5G чипсети. Този ход нанесе значителен удар върху бизнеса на Huawei, тъй като компанията разчиташе до голяма степен на американски доставчици за своите чипсети.

Неотдавнашен доклад на Reuters обаче показва, че Huawei може би най-накрая ще успее да използва 5G чипсети в своите смартфони, разработени съвместно с китайската полупроводникова компания Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). В доклада се посочва, че Huawei и SMIC разработват 5G чипсети, като използват производствения процес N+1 на SMIC и софтуерните инструменти за автоматизация на електронното проектиране (EDA) на Huawei.

Производственият процес на SMIC ще бъде съпоставим със 7 nm технологични процеси на нейните конкуренти по отношение на мощността и стабилността. Прогнозите сочат, че първоначално компанията може да произведе от 2 до 4 милиона броя 5G чипсети с възможност за достигане на 10 милиона единици на по-късен етап.

Това може да бъде значителен пробив за Huawei, тъй като компанията се бори да намери алтернативни доставчици 5G чипсети, откакто САЩ наложиха своите санкции. Собствените чипсети HiSilicon на Huawei, които тя използваше в своите смартфони също бяха обект на забраната. Компанията проучваше алтернативи, включително MediaTek и Qualcomm, но смяташе, че тези варианти не са жизнеспособни в дългосрочен план поради геополитическото напрежение между Китай и САЩ.

Първият смартфон на Huawei с новоразработеният 5G чипсет ще бъде пуснат на пазара по-късно тази година. Това потенциално може да даде на Huawei предимство на силно конкурентния пазар на смартфони, където 5G възможностите стават все по-важен аспект.

Въпреки тази нова възможност, Huawei е изправена пред предизвикателство относно производството и продажбата на 5G смартфони. Първото предизвикателство е първоначалната ниска възможност за производство на 5G чипсети. Това означава, че компанията ще трябва да произведе голям брой чипове, за да отговори на търсенето. Второто предизвикателство е качеството на чиповете. Възможно е качеството на 5G чипсетите на Huawei да не е толкова добро, колкото това на чипсетите, произвеждани от другите компании.

Предстои да видим колко успешно ще бъде това партньорство със SMIC и как то ще се отрази на позицията на Huawei на този толкова конкурентен пазар.


source

Сподели: