септември 12, 2023

NAND флаш-паметта скоро ще спре да поевтинява и ще започне да поскъпва: какви са причините?

Според прогнозите на TrendForce, спадът в цените на NAND флаш-паметта може да спре до края на годината. За целта производителите ще трябва да предприемат крайни мерки. Като пример за това анализаторите дават Samsung, която от септември реши рязко да намали производството на определени видове флаш-памет с 50%, съобщава TrendForce.

Ще поевтинее ли цената на NAND флаш-паметите, според TrendForce?

Твърди се, че Samsung ще се фокусира върху производството на NAND флаш-памет с до 128 слоя, свеждайки до минимум производството на повече многослойни чипове. Други производители на NAND флаш-памет вероятно ще последват примера на южнокорейския гигант през четвъртото тримесечие на тази година. В резултат на това, или ще спре спада, или дори това ще доведе до увеличение на средните цени на NAND флаш-паметта с до 5%. Що се отнася до третото тримесечие, експертите на TrendForce прогнозират спад в цената на NAND с 5–10%.

Производството се съкращава: ще има ли поскъпване?

В контекста на свиването на маржовете на пазара на NAND флаш-памети, чиито цени почти се изравниха с разходите за тяхното производство, доставчиците нямат друг избор освен да намалят значително производството си с надеждата да стабилизират пазара. Производителите на памети се надяват, че предвид съкращенията на производството, запасите от NAND памети за клиентите най-накрая ще започнат да се изчерпват, което в крайна сметка ще доведе до повишено търсене и по-високи цени на чиповете. Въпреки това, за да продължи този импулс и през 2024 г., устойчивият спад в производството, съчетан с растежа на корпоративните поръчки на SSD, ще бъде от решаващо значение.

Въпреки че сегментът на NAND флаш-паметта има по-гъвкаво ценообразуване, в сравнение с пазара на DRAM паметите, търсенето на NAND памет е в постоянен спад през 2023 г. Това отчасти се дължи на факта, че тази година има значително увеличение на търсенето на оптимизирани за AI сървъри, които изместват системите с общо предназначение, отбелязват от TrendForce.


source

Сподели: