април 21, 2024

Qualcomm ще пусне компютърните процесори Snapdragon X на 24 април

Qualcomm намекна кога ще пусне компютърните процесори Snapdragon X. Производителят публикува малък рекламен тийзър на страницата си в X (бившият Twitter), който ясно сочи към предстоящото пускане на пазара на новия продукт на 24 април.

В публикуваното видео не се споменава директно модела на чипа „Elite“, но накратко показва буквата „X“, което означава, че бъдещият продукт принадлежи към серията процесори Snapdragon X.

Според слуховете, серията Snapdragon X може да се състои от няколко процесора едновременно, а не само от модела Elite, представен през октомври 2023 г. Според портала VideoCardz, компанията може също да се готви да пусне и процесорите за моделите Plus. Чиповете се появиха в различни информационни течове по един или друг начин. Може би става дума за модификации или инженерни образци на процесорите Elite с различни тактови честоти, но официални подробности, очевидно, ще видим на 24 април. По-долу ви представяме целия списък с процесорите Snapdragon X, които се появиха в различните информационни течове:

  • Snapdragon X Elite X1E84100;
  • Snapdragon X Elite X1E80100;
  • Snapdragon X Elite X1E78100;
  • Snapdragon X Elite X1E76100;
  • Snapdragon X Plus X1P62100;
  • Snapdragon X Plus X1P64100;
  • Snapdragon X Plus X1P56100;
  • Snapdragon X Plus X1P40100.

Според VideoCardz процесорите от серията X Elite ще предлагат до 12 ядра. На свой ред моделите X Plus ще получат до 10 ядра. Съобщава се също, че и двете серии поддържат всички съвременни графични API, включително и DirectX. В допълнение, всички те разполагат с вграден AI енджин (NPU) с до 45 TOPS (трилиона операции в секунда), което ги прави най-мощните потребителски AI процесори.

Разбира се, Intel и AMD няма да стоят настрани, докато на пазара се появява нов играч в сегмента на потребителските процесори. Компаниите вече обявиха плановете си тази година да пуснат ново поколение процесори, които ще бъдат оборудвани с по-мощни NPU блокове в сравнение с тези, използвани в чиповете Intel Core Ultra (Meteor Lake) и Ryzen 8000.

Преди това Qualcomm направи няколко твърдения относно превъзходството на своите чипове Snapdragon X над процесорите на Apple, Intel и AMD. По-специално, X Elite е с до 54% ​​по-бърз и до 65% по-енергийно ефективен от Core Ultra 7 155H. Всичко това обаче все още не е потвърдено от независими тестове.

source

Сподели: