юли 23, 2023

TSMC потвърди, че ще изгради завод за чипове в Германия и ще продължи да разширява производството си в Китай

По време на предишни свои събития TSMC не е съобщавала нищо за намеренията си да изгради предприятие за производство на чипове в Европа, но на тримесечната конференция миналия четвъртък компанията потвърди, че такова предприятие може да се появи в Германия, за да обслужва интересите на производителите на автомобилни компоненти. Освен това беше отбелязано, че компанията не се отказва от плановете си да разшири производството на чипове в Китай.

Разговорите за плановете на TSMC да разшири производството си извън Тайван идват в контекста на новината за забавянето на първия от двата строящите се обекти на компанията в Аризона. Както стана известно вчера, TSMC трябва да отложи старта на производството на чипове в Аризона по технологията N4 от 2024 за 2025 година. Посочва се и причината за забавянето – липсата на квалифицирани работници, които да извършат навреме необходимите операции. TSMC ще изпрати повече персонал от Тайван в Аризона, за да ускори процеса по инсталиране на необходимото производствено оборудване.

В Западна Япония, както напомни ръководството на TSMC, компанията в сътрудничество със Sony и Denso изгражда съвместно предприятие, което ще използва 12, 16, 22 и 28 nm технологични процеси за производство на чипове по договор в полза на двамата японски партньори. Масовото производство на компоненти в това предприятие в Япония ще започне през следващата година година, както беше предвидено първоначално.

TSMC не се отказва и от китайските си клиенти, като компанията заяви, че ще разшири своята 28 nm линия за производство в Нанкин, въпреки че тя е изцяло подчинена на разпоредбите за контрол на износа, наложени от съответните държави.

Представителите на TSMC също така изразиха задоволството си от нивото на субсидиите от страна на американските, японските и европейските власти при обсъждането на изграждането на съоръжения на техните територии. В първоначалния етап, както обясниха ръководителите на TSMC, разходите за изграждане и експлоатация на завод извън Тайван са много по-високи, отколкото на острова. Първо, всички съоръжения на TSMC в чужбина са по-малки по мащаб от тези в Тайван, така че разходите за единица продукция на чипове са неизбежно по-високи. Второ, екосистемата на доставчиците в новите места не е развита, така че доставката на продукцията е по-скъпа. Съответно, местната екосистема трябва да бъде развита за сметка на допълнителни инвестиции в свързани предприятия.

През първите 5 години от дейността на едно предприятие разходите за оборудване обикновено имат време да се намалят и тогава печалбите на производителя се увеличават. Така или иначе, TSMC ще развива бизнес извън Тайван, като се фокусира върху целевия марж на печалбата от 53% за компанията като цяло, така че не е готова да прави изключителни жертви в полза на чужди геополитически интереси.


source

Сподели: