юни 17, 2023

Tunnel Falls е първият квантов процесор на Intel със силициеви кубити

Intel обяви излизането на пазара на 12-кубитовия силициев чип Tunnel Falls и предоставянето му на изследователите на квантови технологии. Използвайки Tunnel Falls, учените могат веднага да започнат да провеждат експерименти и изчисления, вместо да се опитват да създават свои собствени устройства. В резултат на това става възможен по-широк спектър от изследвания, включително изучаване основите на кубитите и квантовите точки и разработване на нови методи за работа с устройства с множество кубити.

„Tunnel Falls“ е най-съвършеният до момента силициев чип със силициевите спинови кубити на Intel, който се базира на дългогодишния опит на компанията в проектирането и производството на транзистори. Той е следващата стъпка в дългосрочната стратегия на Intel за изграждане на пълноценна търговска система за квантови изчисления. Макар че по пътя към устойчив на грешки квантов компютър трябва да се решат фундаментални въпроси и предизвикателства, академичната общност вече може да изследва тази технология и да ускори развитието на научните изследвания“, каза Джим Кларк, директор на Quantum Hardware, Intel.

Tunnel Falls се произвежда на 300 мм пластини във фабриката D1 на Intel. Устройството с 12 кубита се възползва от най-модерните възможности на Intel за промишлено производство на транзистори, като например екстремна ултравиолетова (EUV) литография. В силициевите спинови кубити всеки бит информация (0/1) се кодира чрез спина (посоката на въртене) на един електрон. Всеки кубит по същество е електронен транзистор, което позволява да бъде изработен с технология, подобна на стандартната система за комплементарни метални оксиди и полупроводници (CMOS).

 

Използвайки тази развита технология, производственият процес на Tunnel Falls осигурява 95% добив на качествени чипове от цялата пластина, като от всяка пластина се получават над 24 000 работещи квантови чипа. Тези чипове могат да образуват конфигурации от 4 до 12 кубита, които могат да бъдат изолирани или едновременно използвани в различни операции, в зависимост от нуждите на изследователите.

Intel счита, че силициевите спинови кубити превъзхождат другите технологии за кубити поради синергията им с усъвършенстваните транзистори. Тъй като са с размерите на транзистор (≈ 50 × 50 nm), те са милион пъти по-малки от другите видове кубити, които според Nature Electronics „могат да бъдат платформата с най-голям потенциал за мащабиране на квантовите изчисления„.

 

Струва си да се отбележат усилията на Intel за по-нататъшното проучване на този специфичен хардуер – изглежда, че компанията не е готова да се спре само на едно решение. В края на краищата, подобно на повечето кубити, спиновите кубити, базирани на полупроводници, могат да бъдат реализирани по различни начини. Основната технология дава възможност за откриване на отделни електрони в изолирани ями и манипулиране на техните спинове, за да се кодира информация в квантово състояние.

Съществуват три подхода за изграждане на силициеви спинови кубити, включително конфигурацията на Loss-DiVencenzo, конфигурацията Single-Triplet (S-T0) и конфигурацията Exchange-Only. „Всяко решение има своите силни и слаби страни по отношение на производството, физиката и мащабируемостта“, обяснява Кларк. Той каза още, че Intel проучва голям брой параметри, като например различни размери на квантовите точки, различни геометрии и различни дължини на кубитите. Intel също така вгражда в своя чип инструменти за тестване, за да може да определя ефективността.

 

Intel обяви за сътрудничество с Лабораторията за физически науки (LPS) на Университета на Мериленд, Qubit Collaboratory (LQC) в Колидж Парк, Националния изследователски център за квантови информационни науки (QIS), Националните лаборатории Sandia, Университета на Рочестър и Университета на Уисконсин-Медисън за развитие на изследванията в областта на квантовите изчисления. Компанията планира още тази година да предостави своя Intel Quantum Software Development Kit (SDK) версия 1.0 на разработчиците и изследователите, което ще стане чрез Intel Developer Cloud.

„Нашата цел е да свържем Quantum SDK с реален хардуер. Това е един вид разпределен подход. В момента се фокусираме както върху софтуера, така и върху хардуера, а в бъдеще ще ги комбинираме. Предстои огромна работа за характеризиране на тези устройства и след това написване на много научни статии“, добавя Кларк.

Intel заяви, че партньорството с LQC ще спомогне за демократизирането на силициевите спинови кубити, като позволи на изследователите да придобият практически опит с техните мащабируеми масиви. Според Кларк Intel ще предостави квантовите устройства, а изследователската организация ще отговаря за закупуването и създаването на необходимата инфраструктура, като например системите за криоконтрол. Intel все още не предоставя чиповете Horse Ridge II за криоконтрол, но може да го направи в бъдеще.

 

Научните институции, участващи в програмата, са единодушни, че участието на Intel е крайъгълен камък в демократизацията на изследванията на спиновите кубити и техните перспективи за обработка на квантова информация и води до обединяване на усилията на индустрията, академичните среди, националните лаборатории и правителството.

Според учените устройството осигурява гъвкава платформа за директно сравняване на различни кубитни кодировки и разработване на нови режими на работа, което позволява въвеждането на нови квантови операции и алгоритми в мултикубитен режим и ускорява процеса на обучение в силициевите квантови системи.

Изследователите високо оценяват надеждността на Tunnel Falls, а възможността за работа с индустриални устройства на Intel според тях дава перспективи за технологичен напредък и обучение.

Intel систематично работи за подобряване производителността на Tunnel Falls и за интегрирането му в пълния си квантов стек с помощта на Intel Quantum SDK. Освен това Intel вече разработва своя квантов чип от следващо поколение, базиран на Tunnel Falls, който се очаква да бъде пуснат през 2024 г.


source

Сподели: