юни 20, 2023

Акциите на Intel отчетоха най-големия седмичен ръст от 14 години

Въпреки че акциите на Intel са поскъпнали с 36% от началото на годината, те не могат да бъдат класифицирани като фаворити на фондовата борса в сравнение с ценните книжа, които са по-търсени от страна на инвеститорите. Акциите на компанията обаче завършиха миналата седмица с ръст от 16,1%, което е най-доброто седмично представяне от близо четиринадесет години. Анализаторите от Morgan Stanley вярват, че в сегмента на AI, Intel има достоен потенциал за ръст на приходите.

В краткосрочен план, според експертите, Intel има шанс да увеличи приходите си чрез компонентите от семейството Gaudi, разработени от Habana Labs. През следващата година те ще започнат да генерират добри приходи в сегмента на системите, които изискват способността да се правят изводи, а в дългосрочен план ще позволят генериране на допълнителни приходи в сегмента на обучаващите се системи. Като цяло отрицателно за Intel остава силното разчитане на традиционния пазар на сървърните компоненти, който ще страда от бюджетните ограничения на потребителите поради желанието им да харчат повече за системи с изкуствен интелект. Представители на Morgan Stanley повишиха прогнозата си за акциите на Intel от $31 на $38.

Показателно е, че ако капитализацията на NVIDIA се е увеличила със 17 000% от 2009 г. насам, тогава в случая на Intel растежът е ограничен до 20%. Забавянето на разработката на нови технологични процеси и други проблеми доведоха до загуба на доверие от този емитент на някои от инвеститорите.

Перспективите за NVIDIA в сървърния сегмент са по-благоприятни, според анализаторите на Morgan Stanley. През следващите пет години той трябва да се превърне в основен източник на ръст на приходите на компанията. В сегмента на игрите, според експертите, NVIDIA може да претърпи спад в приходите през тази година поради натрупания инвентар от наследени графични карти, но в бъдеще приходите от игри на компанията трябва да се върнат към обичайния си темп на растеж от 10% годишно.

AMD, според авторите на анализите, ще продължи да укрепва пазарната си позиция в сегментите на процесорите за ноутбуци и сървъри през настоящата и следващата година, което до известна степен ще компенсира спада в продажбите на персонални компютри и графични геймърски карти.


source

Сподели: