юни 16, 2023

Американският производител на оборудване за чипове Applied Materials обвини китайски конкурент в промишлен шпионаж

С изострянето на конфронтацията между САЩ и Китай в областта на високите технологии, все по-често възникват скандали, свързани с промишления шпионаж, в който американската страна се опитва да осъди противника. Bloomberg обърна внимание на разследване, което продължава от март 2022 г.: подразделение на китайски доставчик на полупроводниково оборудване, контролирано от властите в Пекин, отдавна се опитва да получи достъп до разработките на Applied Materials — един от лидерите в литографската индустрия от Калифорния.

През 2016 г., според досието по делото, контролираният от Пекин E-Town Dragon Semiconductor Industry Investment Center пое пълния контрол върху Mattson, чиято щаб-квартира се намира в Калифорния. От миналия март по волята на своите нови собственици Mattson е привлякъл най-малко 17 ключови инженерни таланта от Applied Materials. Според прокуратурата, малко преди уволнението си, бившият служител на Applied Materials Канфенг Лай (Canfeng Lai) е изпратил редица документи на личния си адрес от официалната си електронна поща, които биха могли да съдържат секретна информация за разработките на американската компания, както и дългосрочни планове за развитие на този доставчик на литографско оборудване.

Подаването на тези документи беше предшествано от опит от страна на Канфенг Лай да копира служебна информация от Applied Materials на USB-носител, ден след постигането на споразумението за работа с Mattson. Самият обвиняем твърди, че изпратените от него документи не съдържат секретна информация, а са му били необходими като спомен за постиженията му през последните три години работа в американската компания. Преди това той също е работил за конкурентната компания Lam Research. Освен това, Канфенг Лай е работил и за Applied Materials от 1997 до 2012 г. и е получил образованието си в Съединените щати.

Следователите твърдят, че обвиняемият умишлено е задавал абстрактни теми, когато е изпращал чувствителна информация в личната си пощенска кутия, а разговор с него на етапа на уволнението е разкрил три несъответствия с реалното състояние на нещата в компанията. Други бивши служители на Applied Materials, които са се преместили в Mattson, са се опитали да скрият новата си работа от другите, тъй като някои от тях също са били обвинени в индустриален шпионаж. Mattson твърди, че е невинен и отрича всички обвинения срещу него. Представители на този производител твърдят, че за 16-те месеца, през които тече разследването, от прокуратурата не са представени убедителни доказателства.


source

Сподели: