юни 7, 2023

Анализаторите смятат, че дори под санкции китайските производители ще могат да напреднат в областта на литографията

Представители на Futurum Group в интервю за CNBC призоваха западната общественост да не пренебрегва способността на китайските производители да напредват в областта на литографията, дори и в условията на санкционни ограничения. Според тях китайските производители все още ще могат да произвеждат съвременни компоненти, дори и ако трябва да се задоволят с не най-модерните технологии.

Още през май The Wall Street Journal съобщи, че китайски гиганти като Huawei и Alibaba проучват възможността за разработване на усъвършенствани системи с изкуствен интелект, базирани на компоненти, произведени с помощта на по-малко напреднали литографски технологии. Не е толкова лесно, колкото твърдят експертите, но отделните експерименти показват обнадеждаващи резултати. В крайна сметка, както подчертават анализаторите на New American Security, китайските производители ще могат да постигнат технологичен прогрес и ще го направят по-рано, отколкото се очаква от тях.

Изпълнителният директор на NVIDIA Дженсън Хуанг каза миналата седмица, че присъствието на много млади, разработващи графични процесори, компании в Китай го кара да мисли за способността на местната индустрия за изкуствен интелект да успее с правителствено финансиране.

Около 2021 г., китайските производители са постигнали приемлива конкурентоспособност в производството на чипове, базирани на 28nm и 14nm технологии, които се считат за по-зрели, но са по-търсени в автомобилния сегмент. Търсенето на 28nm чипове, според International Business Strategies, към 2030 г. ще нарасне три пъти и ще се измерва на $28,1 млрд. Пазарът на чипове от този клас ще бъде достатъчно голям, за да гарантира, че китайските компании оцеляват, дори и без достъп до по-модерна литография.


source

Сподели: