юли 4, 2023

Анализатори съобщиха за преломен момент на пазара на ноутбуците

Анализаторите на TrendForce видяха забележимо подобрение на световния пазар на ноутбуците през второто тримесечие на 2023 г. Според експертите в периода април-юни производителите на компютри са произвели почти 40,5 милиона ноутбука, което е с 15,7% повече от резултата през предходното тримесечие.

Изследователите смятат, че компютърната индустрия най-накрая е достигнала повратна си точка след шест последователни тримесечия на спад в индустрията. Въпреки това все още не може да се говори за пълно възстановяване: обемът на доставките на ноутбуци през последното тримесечие все още е с 11,6% по-нисък от година по-рано, подчертават от TrendForce.

Първите обнадеждаващи признаци на пазара се забелязват от март, когато редица региони, включително и Северна Америка, Европа и Югоизточна Азия, започнаха да получават поръчки за попълване на продуктовите запаси на определени модели ноутбуци. С продължаващите икономически трудности, ограничаващи разполагаемите доходи на купувачите, потребителските модели ноутбуци от нисък до среден клас са по-търсени, а цените им варират от $400 до $600. Експертите виждат увеличение на поръчките за доставка на ноутбуците Chromebook след седем тримесечия на корекции на запасите.

TrendForce смята, че през първото тримесечие на 2023 г. пазарът на ноутбуците е достигнал най-ниската си точка на спад, а през останалата част от годината доставките постепенно ще се увеличават. Така през юли-септември се очаква доставките да се увеличат на тримесечие с 6,5% до 43,8 милиона единици, но през последното тримесечие на годината увеличението ще се забави до 3,8%.

Ако тази прогноза се окаже вярна, то през октомври-декември световният пазар ще получи 44,7 милиона ноутбука. Експертите оценяват годишния обем на доставките на преносими компютри на около 163 милиона единици, което е с 12,2% по-ниско от нивото на миналата година.

Междувременно експертите на Digitimes Research също наблюдават положителни промени в индустрията на лаптопите. В неотдавнашен доклад те съобщиха, че петте най-добри доставчици на ноутбуци през май, с изключение на Apple, са увеличили доставките с повече от 30% в сравнение с април.

Подобен ръст е забелязан и при водещите ODM-производители на ноутбуци. Възстановяването беше подпомогнато от повишеното търсене в образователния сектор на пазарите в Северна Америка и Европа, както и от рязкото намаляване на цените за потребителски модели от по-старо поколение, за да се премахнат излишните продуктови запаси.

През май HP Inc. стана лидер в доставките на ноутбуци сред марките, изпреварвайки Lenovo поради увеличените покупки на ноутбуци в образователните институции в Северна Америка и Източна Европа. Но Lenovo също показа силен растеж на фона на подобреното търсене в търговските канали в Европа и Китай.


source

Сподели: