май 12, 2024

Антивирусните програми в Android: Имате ли нужда от тях изобщо?

Днес ще поговорим за антивирусите за Android. Толкова ли са необходими, колкото често ни карат да вярваме, за да използваме този или онзи софтуерен продукт? Нека разберем.

Както знаете, Android е отворена операционна система, която ви позволява да инсталирате софтуер от трети страни от различни източници. Именно тази гъвкавост производителите на антивирусни програми често представят като потенциален риск, позовавайки се на заплахите от зловреден софтуер.

Зловредният софтуер за Android може да има широк спектър от зловредни функции – от тривиално събиране на чувствителни данни чрез следене на клавишите и кражба на файлове от устройството до пълен контрол над заразения смартфон, включително стартиране на приложения и извършване на различни действия в тях.

От друга страна, антивирусите са предназначени да откриват, блокират и премахват тези зловредни програми, преди да са нанесли реална вреда. Те постоянно сканират смартфона ви за известни заплахи, проверяват изтеглените файлове и приложения, а също така могат да ви предупреждават за подозрителни уебсайтове.

По този начин качествените антивирусни програми наистина повишават нивото на защита на вашето устройство с Android. Въпреки това е добре да определите базовото си ниво на сигурност тук, тоест, спрямо какво ниво антивирусната ще повиши защитата ви?

Всъщност, ако сте внимателни и предпазливи докато използвате смартфона си, ако не изтегляте приложения от източници на трети страни и ако бързо забелязвате например опит за злонамерен фишинг с цел да ви бъде подхвърлен зловреден софтуер, заплахата от заразяване е минимална.

Като се изключат изключително редките атаки от типа „нулев клик“, към които може да са предразположени някои устройства, за да инсталирате какъвто и да е вирус на смартфона си, трябва ръчно да изтеглите и инсталирате APK файл от трета страна, който след това ще ви поиска дузина разрешения за достъп до компоненти на вашата джаджа, услуги със специални функции, ще поиска права на администратор на устройството и т.н.

Освен че това и без това изглежда много подозрително, вградените в системата механизми за сигурност със сигурност ще открият заплахата, преди да инсталирате зловредното приложение и ще му откажат необходимия достъп.

В официалния магазин на Google Play също е възможно да се натъкнете на вирус, тъй като подобни зловредни кампании периодично се провеждат от хакерите, но софтуерът от известни разработчици, който е тестван в продължение на години на практика е имунизиран срещу заплахата от заразяване.

Това означава, че за да заразите устройството си с вирус от официалния магазин за приложения, трябва редовно да инсталирате буквално всичко на смартфона си, независимо от рейтинга на приложенията, техните отзиви и надеждността на доставчика. Дори и при това положение трябва да имате голям „късмет“, за да попаднете случайно на истински зловреден софтуер.

При операционните системи за настолни компютри е много по-лесно да се „хване“ вирус, отколкото при Android. Например, в Windows вирусът може да бъде маскиран като почти всичко, като се използва функцията на бързите клавиши, където можете да напишете всяка връзка или команда, като допълнително маскирате иконата като снимка, аудиофайл или офис документ. Да не говорим за факта, че зловредният код в Windows може да бъде вграден в куп други формати, включително .exe, .msi, .bat и други.

В Android обаче, за да „хванете“ вирус, в 99,9% от случаите трябва да го изтеглите, инсталирате, стартирате и ръчно да му предоставите куп разрешения, за да работят правилно всички зловредни функции.

С други думи, за да инсталирате случайно зловреден софтуер на смартфон с Android, трябва да сте изключително упорити и да нямате никаква представа за киберсигурността. Ако сте редовен читател на Kaldata, едва ли можете да бъдете характеризирани по този начин.

Може би по-възрастното поколение наистина може да бъде „заблудено“, но за по-младото и дигитализирано поколение потребители на Android попадането в подобен капан би било много малко вероятно.

Освен това Google отдавна е внедрила в Android мощна система за сигурност, наречена Play Protect, която следи за потенциални заплахи и автоматично сканира изтеглените приложения преди да ги инсталирате. Тази защитна мярка се прилага дори за приложения на трети страни, които не са от магазина Google Play. Подобни вградени решения вече са налични и в много други фирмени среди, като например MIUI от Xiaomi.

Google Play Protect

Статистиката показва, че подобни системи успешно откриват и блокират повечето зловредни програми и всъщност са пълноценни антивирусни решения. Това означава, че не трябва да инсталирате допълнителен софтуер, който обещава безпрецедентна защита на вашите данни.

Освен това антивирусният софтуер на трети страни често е пълен с реклами и носи повече вреда, отколкото полза, като допринася за ускорено изтощаване на батерията и забавяне на интерфейса, особено когато става въпрос за устройства с ниска производителност.

В заключение можем да кажем, че разумната бдителност при използването на смартфон с Android почти напълно елиминира вероятността от заразяване със зловреден софтуер, а интегрираните антивирусни решения от Google отхвърлят необходимостта от приложения за борба със зловредния софтуер от трети страни.

Не инсталирайте съмнителни приложения от източници на трети страни, внимавайте за разрешенията, давани на приложенията, и винаги мислете критично – тогава вашият смартфон и всички негови данни ще бъдат в безопасност.

source

Сподели: