април 29, 2024

Архитектура BlackHawk, най-новото ядро X5 и скорости, по-високи от тези на Apple A17 Pro. MediaTek Dimensity 9400 ще бъде най-производителният чип за смартфони тази година

Предстоящият флагмански чип Dimensity 9400 на MediaTek ще използва най-новата процесорна архитектура на Arm с кодово име BlackHawk. Той ще разполага и със свръхголямото ядро X5. Информацията е на Digital Chat Station.

Съобщава се, че броят на инструкциите за един такт (IPC, instructions per clock) на ултраголямото ядро X5 ще надхвърли този на Apple A17 Pro и архитектурата Qualcomm Nuvia. Това означава, че Dimensity 9400 ще има явно предимство по отношение на процесорната производителност.

PC е един от важните показатели за измерване на производителността на процесора. Той показва броя на инструкциите, които процесорът може да изпълни при една и съща честота. Колкото по-висок е IPC, толкова повече работа може да свърши процесорът за същото време и толкова по-висока е производителността. При равни други условия процесор с по-висок IPC ще работи по-добре. Така например, ако два процесора са с еднаква честота, но разликата в IPC е 10%, процесорът с по-висок IPC ще има по-добра производителност с 10%.

Голямото ядро X5 ще бъде първият продукт на архитектурата BlackHawk. В сравнение с предишното поколение архитектура Cortex-X1 производителността е подобрена с 30%.

Очаква се MediaTek Dimensity 9400 да бъде най-високопроизводителният чип за смартфони през тази година. Това ще бъде едно много голямо постижение за тази компания.

source

Сподели: