October 6, 2023

Без потапяне във вода: как бързо и безопасно да проверите устойчивостта на влага на смартфона?

Смартфонът стана толкова неразделна част от ежедневието, че ни придружава навсякъде. Ето защо възможността за повреда на апарата се увеличи. Понякога е достатъчно едно небрежно движение — и можете да излеете вода, чай или друга течност върху телефона или дори да го удавите във ваната, а както знаете, не всички смартфони са със защита от влага. Въпреки това, за да проверите дали вашият смартфон има функция, която осигурява защита от проникване на течност, не е необходимо да потапяте устройството във вода.

Съществува “сух“ метод за проверка, за който ще ви разкажем в настоящата статия. Това ще ви позволи точно да определите дали трябва да се притеснявате, ако внезапно изпуснете смартфона си във вода.

Как да проверите дали смартфонът ви има защита от проникване на течности?

Тук ще бъдат полезни специалните приложения, създадени точно за такива цели. Water Resistance Tester се счита за най-популярен. Приложението използва барометричен сензор, който се намира в почти всеки съвременен смартфон.

Работи по следния начин: приложението измерва налягането в различни места на корпуса на смартфона, като по този начин проверява дали защитните уплътнения работят. На определен етап програмата ще ви помоли да натиснете силно двете посочени точки на екрана. Въз основа на спада в налягането тестерът ще покаже дали смартфонът има защита от проникване на влага и течности.

Ако тестерът за водоустойчивост покаже липса на защита срещу влага, смартфонът трябва да се държи възможно най-далече от течности. Самата програма е безплатна, но съдържа реклами, които се премахват срещу един долар.

На какво да обърнете внимание в характеристиките на смартфона при покупка?

Ако сте на пазара за нов телефон, обърнете внимание дали в спецификациите му се споменава ниво на защита IP67 или IP68. Ако е така, това означава, че в първия случай смартфонът не се страхува от прах и краткотрайно потапяне под вода, а във втория — прах и по-дълго потапяне.

Освен това не е задължително смартфонът да е флагмански и да е много скъп.

Ако вашият смартфон няма защита срещу влага и сте го „удавили“, тогава, на първо място, не правете грешни действия, които ще доведат не само до сериозни щети на устройството, но и ще ускорят непланираното закупуване на нов телефон. Как да реагирате при случайно намокряне или падане на телефона във вода или друга течност, вижте тук.


source

Сподели: