September 26, 2023

Беларус забрани дроновете за физически лица – вече е незаконно да се купуват, използват и дори съхраняват

Беларус напълно забрани дроновете за частни лица – дори съхраняването на дрон вече е незаконно, да не говорим за закупуването и използването му. Там дронове вече могат да се използват само от компании и индивидуални предприемачи, и то само със специално разрешение.

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа указа „За държавната регистрация и експлоатацията на граждански безпилотни летателни апарати“. Съгласно този указ на физическите лица вече е забранено да внасят в страната, да купуват и продават, да съхраняват, самостоятелно да произвеждат и използват безпилотни летателни апарати. „Документът е насочен към осигуряване на обществената безопасност и регламентиране на процедурата за държавна регистрация на граждански безпилотни летателни апарати и аеромодели, както и тяхното използване“, се казва в съобщението на пресслужбата на Лукашенко.

Забраните за внос, използване и производство вече са влезли в сила, едновременно с публикуването на указа. На частни лица ще бъде забранено да съхраняват и продават дронове в Беларус в срок от 6 месеца. В рамките на следващите 6 месеца беларуските граждани трябва да продадат наличните си дронове на компании или да ги „предадат за съхранение“ на оторизирана организация, определена от правителството. Все още обаче не се знае коя е тази организация.

Дроновете все пак не са напуснали напълно небето на Беларус. Компаниите и отделните предприемачи все още ще могат да ги използват за своите „предприемачески и професионални дейности“, но за това ще е необходимо разрешение от авиационния отдел на Министерството на транспорта и комуникациите. Според постановлението страната ще създаде „система за държавно отчитане“ на дроновете, притежавани от организации и предприемачи, за което също ще отговаря Авиационният департамент.

В момента в Русия също има подобна забрана за използване на дронове в 65 региона. Тези ограничения започнаха да се въвеждат в края на миналата година.


source

Сподели: