септември 16, 2023

Белгия и други страни в Европа ще проверяват iPhone 12 след забраната за продажбата му във Франция

Забраната на Франция за продажба на iPhone 12 поради опасения от висока радиация може да има последици за цяла Европа, предупредиха регулаторите в Белгия, Германия и Нидерландия. Белгия обяви, че ще преразгледа рисковете от радиация, свързани с iPhone 12 след забраната на Франция. Apple оспори френските констатации и заяви, че iPhone 12 отговаря на стандартите за радиация.

Според Ройтерс, заместник-министърът на цифровата икономика на Белгия е заявил, че ще поиска от телекомуникационния регулатор да провери iPhone 12. Това се случва, след като Франция разпореди забраната му за нарушаване на ограниченията за излагане на радиация и свързаните с това потенциални рискове за здравето.

„Моята отговорност е да осигуря безопасността на всички граждани.“

заяви Матийо Мишел, държавен секретар по цифровите въпроси, в изявление, изпратено до Ройтерс в четвъртък

Френската национален орган по радиацията (ANFR) наложи забрана за продажба на iPhone 12 на Apple. Това стана, след като тестовете показаха, че смартфонът нарушава европейските ограничения за допустима радиация. ANFR установи, че iPhone 12 излъчва повече радиовълни от разрешеното, което потенциално може да навреди на потребителите.

Отговорът на Apple

В сряда Apple заяви, че iPhone 12 е сертифициран от множество международни агенции. Компанията също така твърди, че той е в съответствие с всички приложими разпоредби и стандарти за SAR (специфичната степен на поглъщане) по света. Apple заяви:

„Предоставихме на френските представители резултати от множество лаборатории на Apple и на независими трети страни, които демонстрират неговото съответствие“.

Франция обаче спря продажбите на iPhone 12, докато Apple не разреши проблемите с радиацията, открити при два теста тази седмица, което повишава възможността за нови забрани на устройството в Европа.

И Белгия ще проверява iPhone 12

Белгийската федерална служба за обществено здраве обяви, че ще преразгледа радиационните рискове на iPhone 12 след забраната във Франция. Прегледът ще бъде извършен от белгийския орган за радиационна защита (FANC-ARP). FANC-ARP ще провери нивата на радиация на iPhone 12 и ще ги сравни със законовите граници, определени от Европейския съюз.

Реакцията и на други държави

Регулаторните органи в Германия и Нидерландия също предупредиха, че забраната на Франция за продажба на iPhone 12 може да има последици за цяла Европа. Германската федерална служба за радиационна защита (BfS) заяви, че ще проучи нивата на радиация на iPhone 12 и ще ги сравни със законовите граници, определени от Европейския съюз. Холандското министерство на икономиката и политиката в областта на климата също заяви, че ще проучи нивата на радиация на iPhone 12.

Германският мрежови регулатор BNetzA също заяви, че може да започне подобни процедури. BNetzA заяви, че е в тесен контакт с френските власти. Нидерландският цифров регулатор също заяви, че проучва въпроса и ще поиска обяснение от Apple.


source

Сподели: