май 14, 2024

Бил Гейтс преди 19 години прогнозира, че iPod ще остане нещо от миналото поради появата на смартфоните

Apple официално прекрати производството на цялата линия iPod през 2022 г. Основателят на Microsoft Бил Гейтс обаче предсказа бъдещето на музикалните плейъри още през 2005 г., като каза, че компанията няма да успее да поддържа успеха на iPod.

На 12 май 2005 г. в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, Бил Гейтс заяви, че успехът на Apple с iPod няма да продължи вечно: „Колкото и да е добра Apple, не вярвам, че успехът на iPod ще бъде устойчив в дългосрочен план.“ “Можете да направите паралели с компютрите: Apple беше много силна в тази област със своя Macintosh и графичен потребителски интерфейс — като днешния iPod — и след това загуби позиции.

Бившият шеф на Microsoft обаче не е предвидил, че след две години Apple ще представи първия iPhone.

Докато Apple разработваше смартфони, Microsoft остана на заден план, пускайки операционната система Windows Phone и след това прекрати работата си по нея.

IPod беше пуснат през 2001 г. През 2007 г. първото поколение iPod touch влезе в продажба. Именно тези устройства позволиха на Apple да се превърне в гигант в областта на потребителската електроника. До 2006 г. приходите на компанията от MP3-плеърите бяха 40% от общите. Въпреки това в началото на 2010 г. продажбите на iPod рязко спаднаха.

source

Сподели: