септември 23, 2023

Близо 500 марки са напуснали пазара на смартфони с от 2017 година насам

Колко марки според вас са напуснали пазара на смартфони от 2017 година насам? Вероятно се сещате за такива като LG, но има и много по-малко известни марки. Може би 50 или 100? Действителната цифра е почти 500.

Анализ на Counterpoint Research показва, че в пика си през 2017 година е имало повече от 700 марки смартфони, които са допринесли за 1,5 милиарда продадени устройства годишно. През 2023 година този брой е намалял с 1/3 до почти 250.

Почти всички от тези марки, които са закрити през последните 5 години са били местни, като са се намирали на места като Индия, Близкия изток, Африка, Китай, Япония и Южна Корея. Броят на глобалните марки, като например Samsung остава постоянен – над 30.

Counterpoint Research изтъква няколко причини за намаляването на броя на марките през последните 7 години. Пандемията и недостигът на компоненти, които започнаха през 2020 година оказаха огромно влияние, а глобалното икономическо забавяне след нахлуването на Русия в Украйна през миналата година накара много по-малки компании за смартфони да прекратят дейността си.

Местните марки се сблъскват и с други фактори, които убиват бизнеса им. Все повече хора използват устройствата си за по-дълго време преди да ги обновят, по-евтините смартфони непрекъснато подобряват качеството си, налице е съзряване на потребителската база, наблюдаваме технологични преходи като този от 4G към 5G, а шепа големи марки държат по-голяма част от пазара.

Друга област, която оказва влияние са ремаркетираните (refurbished) смартфони. Продажбите на такива смартфони са нараснали с 14% през 2021 година в сравнение с 5% за продажбите на нови смартфони. Разликата е още по-ясно изразена през 2022 година: 5% ръст за ремаркетираните и -12% отрицателен ръст за новите смартфони.

Една от най-големите жертви на пазара на смартфони в последно време е LG. След 6 години на загуба, възлизаща на почти 4,5 милиарда долара, през 2021 година за подразделението за смартфони на компанията беше взето решение да се прекрати дейността му. То напусна индустрията преди 2 години, като взе със себе си някои от най-иновативните, макар и невинаги успешни смартфони в последно време.

Counterpoint очаква все повече марки за смартфони да се провалят с течение на времето, което ще даде допълнителна власт в ръцете на технологичните гиганти. Въпреки това по-малките марки може да успеят да оцелеят, като предложат нещо уникално, като например Doro, която е насочена към по-възрастните потребители, и Fairphone, която се фокусира върху лесните ремонти и дългата софтуерна поддръжка.


source

Сподели: