юли 6, 2023

Близо 60% от телевизорите на Samsung в момента използват китайски LCD-дисплеи

Тъй като Samsung Display напълно спря да произвежда LCD-панели за телевизори, включително за моделите на Samsung Electronics, последният прибягна до помощта на китайски партньори. Въпреки че производителят се опитва да разнообрази предлагането си, около 60% от телевизорите му са оборудвани с дисплеи, произведени в Китай.

Въпреки че Samsung прокарва нови технологии като QD-OLED, по-голямата част от телевизорите на компанията все още използват обикновените LCD-панели. През юни 2022 г. Samsung Display спря собственото си производство на LCD-дисплеи и в момента трябва да ги закупува от трети страни.

Според южнокорейското издание The Elec, 26% от телевизорите Samsung получават LCD-панели от китайския TCL CSoT. Панелите на компанията се използват и в телевизорите на самата TCL, Sony и други известни марки. Второто място е заето от HKC с 21%, а третото принадлежи на BOE с 11%. С други думи, през първата година, след като Samsung спря производството на течнокристални дисплеи, компанията започна да получава около 60% от продуктите си от Китай.

Samsung също получава и LCD-екрани от тайванските компании като AUO, Innolux и доста отдавна принадлежащата на тайванската Foxconn компания Sharp. Заедно с китайските панели те се намират в повече от 90% от LCD-телевизорите на Samsung. Панелите от LG Display представляват само 8%.

Samsung Electronics възнамерява да закупи 38 милиона LCD-телевизионни панели тази година спрямо 34,2 милиона миналата година. Въпреки това, през 2020 и 2021 г., по време на пандемията от COVID-19, покупките възлизат на общо 47 милиона копия.

След като китайските производители надминаха южнокорейските конкуренти в LCD сегмента, LG и Samsung работиха усилено върху OLED-дисплеите и установиха доста тясно сътрудничество в тази област. Известно е, че Samsung Display увеличава производството на QD-OLED панели в Южна Корея, като първите OLED-телевизори на Samsung и LG ще бъдат пуснати в продажба по-късно тази година.


source

Сподели: