април 23, 2024

Бъдещите iPhone-и ще имат сензорни вместо физически бутони

Apple е поръчала голям брой компоненти за капацитивни (сензорни) бутони от тайвански доставчик, за които се предполага, че ще се използват в предстоящата серия iPhone 16, твърди нов доклад от Азия.

Според Economic Daily News, компанията Advanced Semiconductor Engineering е спечелила поръчката, за която се твърди, че включва модули „система в пакет“ (SIP), които ще се използват за интегриране на капацитивни компоненти с два Taptic Engine мотора – по един от двете страни на iPhone.

Твърдението в доклада е, че Apple ще замени съществуващите физически бутони от двете страни на iPhone с капацитивни (сензорни) версии, които ще предоставят на потребителите на iPhone 16 тактилна обратна връзка.

Капацитивните бутони разпознават натиска и емулират натискането на физически бутон чрез хаптичен (или таптичен) двигател, който генерира вибрации. Пример за такъв бутон е Home бутонът в iPhone SE 2 и SE 3. Възможно е Apple да е поръчала бутоните в подготовка за бъдещи производствени планове, но това не означава непременно, че те са предназначени за използване в тазгодишните предстоящи модели от серията iPhone 16.

Смяташе се, че най-ранните известни прототипи на iPhone 16 включват тактилни бутони за включване и регулиране на звука. Проектът „Бонго“, както беше известен вътрешно представляваше преработка на бутоните за сила на звука и за включване на iPhоne 15. Според източници на MacRumors обаче той е бил прекратен през 2023 година след нерешени технически проблеми. След отмяната на „Бонго“, Apple се върна към механичните бутони за iPhоne 16.

В резултат на това повечето слухове предполагат, че моделите iPhоne 16 ще имат изцяло механични бутони, което включва и предполагаемото добавяне на четвърти бутон. Става дума за „Capture“ бутона, но се очаква и той да бъде механичен, а не капацитивен, и въпреки това ще може да реагира на натиск и докосване.

Бутонът ще се използва за правене на снимки и видеоклипове, а според информацията потребителите на iPhone ще могат да увеличават и намаляват мащаба чрез плъзгане наляво и надясно върху него, да фокусират с леко натискане и да активират запис с по-силно натискане.

В днешния доклад се твърди, че капацитивните компоненти ще влязат в серийно производство през третото тримесечие на тази година. Това е необичайно късно от гледна точка на типичната за Apple първоначална производствена серия на iPhone, така че поръчката може да е за линията iPhone 17, а не за тазгодишните предстоящи модели. Въпреки това, както видяхме при серията iPhone 15, нещата могат да се променят доста в процеса на разработка.

source

Сподели: