юни 29, 2023

Бъдещите iPhone ще имат лесна за смяна батерия, точно както по-старите телефони

Ново решение на Европейския съюз, наскоро прието с преобладаващо мнозинство в Европейския парламент, изисква производителите на смартфони да оборудват телефоните със сменяеми батерии.

Наред с други правила, новият закон изисква от производителите на електроника (включително и производителите на смартфони) да разработват портативните акумулатори по начин, по който потребителите лесно да ги премахват и сменят.

В момента, в по-голямата част от случаите, това не е така. Например, iPhone на Apple има батерия, която е доста трудна за смяна. Подобна е ситуацията и с телефоните Samsung Galaxy, както и с подобните устройства на много други популярни марки.

С годините нещата се подобряваха. През 2022 г. Apple стартира програма за самостоятелен ремонт за определени модели и даде на клиентите си достъп до части за iPhone. А разглобяването на iPhone 14 показва, че конструкцията на телефона е подобрена, което го прави по-лесен за ремонт от някои по-ранни модели.

Далеч от това обаче е да премахнете задния капак на телефона и да смените батерията за секунди (помните ли оригиналния Nokia 3310? Това бяха дните). Но до голяма степен това изискват новите правила на ЕС.

От първоначалното предложение, представено през 2020 г.: „Портативните батерии, вградени в устройствата, трябва да могат лесно да се отстраняват и заменят от крайния потребител или независими оператори по време на жизнения цикъл на уреда“. „Батерията е лесно сменяема, ако след като бъде извадена от уреда, може да бъде заменена с подобна батерия, без това да повлияе върху работата или работоспособността на този уред.

Новите правила включват и по-строги цели за събиране на отпадъците относно портативните акумулатори: 45% до 2023 г., 63% до 2027 г. и 73% до 2030 г.

Ще мине известно време, преди да видим въздействието на този закон върху пазара, тъй като той ще влезе в сила три години и половина след приемането му. Но изглежда, че дните на телефоните със залепени батерии, които изискват специални инструменти за отстраняване, са приключили.

Вероятно още тази година ще видим и друго правило на ЕС, което ще засяга iPhone. Предстоящият iPhone 15 на Apple вероятно ще разполагат с USB-C порт за зареждане (вместо фирмения Lightning порт на Apple) поради новите разпоредби на ЕС, които влизат в сила през 2024 г.


source

Сподели: