юли 25, 2023

Вреди ли бързото зареждане на батерията на смартфона?

Повечето потребители на съвременни устройства са изправени пред проблем: необходимостта да се възстанови заряда на вградената батерия за минимално време. Модулите с функцията за бързо зареждане ще ви помогнат да се справите с проблема.

Какво е бързо зареждане?

Устройствата с тази функция се появиха благодарение на използването на литиеви батерии в устройствата.

Основната особеност в тези батерии е липсата на “ефект на паметта“.

Не е необходимо тези химически източници на ток да се зареждат до 100%, нито да се чака пълното им разреждане. Поради това стана възможно зареждането на джаджите до 50% капацитет за кратък период от време. За това се използват и специалните блокове с функция за ускорено възстановяване на заряда на вградените батерии.

Първата компания, която се зае с този проблем, беше Qualcomm. Тя представи версията Quick Charge 1.0 през 2012 г.

Принципът на зареждане е прост: смартфоните, поддържащи тази технология, първоначално се зареждаха с ток, равен на 2 A, вместо обичайния 1 A.

Това направи възможно пълното зареждане на устройството до 30% по-бързо. Освен това вграденият контролер след натрупване на заряд преминава в режим, който осигурява нормално потребление на ток от батерията.

Следващата версия на тази компания не само увеличи първоначалния ток до 3 A, но увеличи и входното напрежение до 12 V. По време на процеса на зареждане постепенно намалява до 9 V и спира на стандартните 5 V в края на зарядния цикъл. Това направи възможно намаляването на времето за зареждане с 60%.

Третата и четвъртата версия на устройствата за бързо зареждане на тази компания ускориха процеса с до 80%.

Появата на такива зарядни устройства обаче наложи използването на специални USB-кабели, способни да издържат на повишаване на напрежението до 20 V.

Вредно ли е бързото зареждане само по себе си?

За да не повредите любимото си устройство, най-добре е да използвате зарядното устройство, което идва в комплект с него.

Когато купувате зарядно с намалено време за зареждане, трябва да се консултирате със специалист относно съвместимостта му със съответното устройство, както и да закупите мощен USB свързващ кабел.

Изследванията на процесите, протичащи в литиевите батерии по време на бързо зареждане, показват безвредността на този процес.

Висококачествените батерии няма да бъдат увредени от увеличаването на тока и напрежението в началната фаза на зареждането.

Използването на батерии и зарядни устройства от различни производители може да доведе до раздуване на акумулаторните клетки и дори експлозия.

Защо батерията може да се повреди по-бързо, когато използвате бързо зареждане?

Литиевата батерия е проектирана за определен брой цикли на зареждане и възстановяване на заредената мощност към свързаната към нея джаджа.

Следователно, при често използване на бързо зареждане и по-наситен режим на работа на устройството, батерията се износва по-рано.

Недостатъчно заредената батерия намалява функционалността на устройството.


source

Сподели: