September 18, 2023

Всичко, което собствениците на iPhone 15 трябва да знаят, за прехода към USB-C

Ползвате iPhone и искате да преминете към… следващия iPhone? Новият iPhone 15 е снабден с USB-C порт, с което се слага край на 11-годишното използване на фирмения Lightning конектор за зареждане.

USB Type-C (или просто USB-C) е универсалният конектор за зареждане и пренос на данни и вече се намира на почти всяка съвременна джаджа, включително iPad и MacBook на Apple. Може би това е последният кабел, от който някога ще имаме нужда.

Трябва ли да купувам нови зарядни устройства?

Apple и преди ни е карала да купуваме нови, но този път вероятно вече имате нещата, които са ви необходими, за да заредите новия си iPhone. През 2020 г. Apple спря да включва тухли за зареждане с iPhone 12, но 15 и 15 Pro поне идват с къс кабел USB-C към USB-C в кутията.

За да получите най-бързите скорости на зареждане на iPhone 15, ще ви трябва поне 20W USB-C зарядно устройство. Ако сте си купили MacBook от 2015 г. насам или iPad Pro от 2018 г. насам, включените в комплекта им USB-C зарядни устройства работят чудесно. Въпреки че са по-обемисти, отколкото наистина ви трябват. Можете да си вземете по-малко 20W GaN зарядно устройство за по-малко от 15 долара. 

Почти всяко USB зарядно устройство ще свърши работа в краен случай. 

Ако зарядното устройство има порт USB-A, ще ви трябва кабел A към C, за да го свържете с телефона си. Вероятно и лупа, за да се опитате да разчетете характеристиките му. Зарядните устройства с USB-A могат да достигнат максимална мощност от около 18 W, което е достатъчно, но те се срещат сравнително рядко. Зарядните устройства за джаджи с по-ниска мощност, като слушалки или по-стари телефони, като малките бели кубчета, които Apple доставяше в комплект с iPhone 11 и по-ниските модели – е по-вероятно да са 5W или 10W в най-добрия случай. Ще им отнеме много време да заредят телефона ви. 

Като потребител на iPhone може би вече имате няколко тухлички за зареждане. В такъв случай е необходимо само да смените кабелите. Ако все още не разполагате с куп USB-C кабели, трябва да знаете, че USB-C кабелите не са нещо, което непременно искате да купите евтино.

Какъв вид USB-C кабели трябва да купя?

Някои кабели могат да зареждат бързо MacBook Pro, но прехвърлят данни с ледникова скорост. Други могат да извършват бърз трансфер на данни, но са твърде къси и нееластични, за да се използват за ежедневно зареждане. Въпреки усилията за етикетиране е почти невъзможно да се разбере с един поглед кои кабели какво правят.

Всеки може да сложи USB-C щепсел на кабел и да го продава онлайн. От време на време това води до проблеми. В днешно време е рядкост да намерите кабел, който ще изпържи устройството ви, но няма причина да не търсите съответствие с USB-IF. Форумът на внедрителите на USB приканва производителите на USB-C кабели да подлагат своите захранващи кабели на тестове за съответствие. Тези, които преминат тестовете, си спечелват готино лого за опаковката си, което също така позволява на клиентите да разберат каква мощност на зареждане и скорост на трансфер на данни могат да очакват. Когато купувате кабел, опитайте се да видите дали производителят използва логото или поне посочва, че кабелът е сертифициран от USB-IF.

Що се отнася до конкретните видове кабели, които трябва да търсите, ето кратката версия: 

  • За зареждане трябва да вземете кабел от USB-C до C, USB 2.0, в идеалния случай сертифициран от USB-IF. Ние предпочитаме по-дългите.
  • Няма реална причина да се сдобиете с кабел, който е предназначен за зареждане с повече от 60 W, но няма голяма разлика в цената на кабелите, предназначени за 60 W, 100 W или 240 W.
  • Не се интересувайте от скоростта на пренос на данни за този кабел; с него няма да пренасяте данни, допълват от Verge.

Кабелът, който се доставя в кутията, е напълно подходящ за зареждане. Той е просто къс.

Ако планирате да копирате данни от новия си iPhone 15 Pro или Pro Max, по-конкретно за да прехвърлите видеоматериалите си на компютър по-бързо от AirDrop, ще ви трябва кабел, който може да прехвърля данни с висока скорост. Моделите на iPhone 15 Pro поддържат USB 3 със скорост до 10 Gbps, така че ще ви трябва кабел, който да е пригоден за поне 10 Gbps. В най-новата, опростена номенклатура на USB-IF това е USB 10Gbps. На по-старите кабели може да пише USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 Gen 1×2 или USB 3.2 Gen 2. 

Примерно означение на сертифицирани марки за USB кабелите им.

Освен ако не сте ултраминималисти или не купувате кабел за пътния си комплект, вземете отделни кабели за ежедневното зареждане и за пренос на данни, за предпочитане в различни цветове.

Всеки кабел само за захранване е неправилно свързан по дефиниция и не си заслужава риска. По-добре си носете собствено зарядно устройство и никога не включвайте телефона си в непознат USB порт.

Какво ще се случи с MagSafe зарядните?

Можете напълно да заобиколите USB-C и вместо това просто да зареждате iPhone 15 безжично. Apple постави началото на цяла нова екосистема от аксесоари с MagSafe, когато пусна на пазара iPhone 12. Ако си купите MagSafe зарядно на Apple, все пак ще трябва да разполагате със захранващ адаптер USB-C, който може да зарежда с поне 20 W, за да работи. Сертифицираните MagSafe варианти в най-добрия случай ще зареждат iPhone с 15 W. А вариантите, които не са благословени от Apple като „съвместими с MagSafe“, ще осигуряват само 7.5 W мощност на iPhone. Въпреки това Apple обяви, че iPhone 15 ще поддържа стандарта за зареждане Qi2, базиран на магнити, което означава, че вероятно ще се открият по-бързи и по-евтини варианти.

Какво още трябва да знам?

Сега е най-доброто време за масово заливане на пазара с преходници от Lightning към USB-C, но не ги купувайте. Тези адаптери не са толкова удобни за включване, а тези, които не са сертифицирани по MFi, могат да повредят вашия iPhone 15 или Lightning кабела, който използвате. Просто си купете USB-C кабел – освен ако нямате специален Lightning аксесоар, като микрофон или друг адаптер, без който не можете да живеете. В този случай си купете преходник от по-висок клас.

Ако наличните ви Lightning аксесоари не са от критично значение за вас, USB-C съществува от десетилетие.

Apple продава и свои собствени USB-C кабели, но за този с възможност за пълноценен пренос на данни ще трябва да платите високата цена от 69 USD. Това е така, защото кабелът е проектиран да работи с USB4 / Thunderbolt 4 оборудване, докове, няколко 4K дисплея, високоскоростни трансфери на данни и други едновременно, като същевременно осигурява 100 W зареждане. 

За потребителите на Apple CarPlay

Освен ако автомобилът ви вече не поддържа безжичен CarPlay, ще ви е необходим USB-C кабел, или USB-C-към-C, или A-към-C, в зависимост от възрастта на автомобила ви. Може да разгледате и за нещо с MagSafe.


source

Сподели: