септември 14, 2023

Във Франция може да бъде спряна продажбата на iPhone 12 поради висока радиация

Според интервю за френския ежедневник Le Parisien, публикувано във вторник, Apple е била помолена да преустанови продажбите на модела iPhone 12 във Франция поради новооткрити повишени нива на радиация.

Младшият министър на цифровата икономика на Франция Жан-Ноел Баро заяви пред изданието, че националният орган за радиация ANFR е информирал Apple за решението си да спре продажбите на iPhone 12 след провеждането на тестове, които са показали, че специфичната степен на поглъщане (SAR) на устройството е малко по-висока от разрешената от закона.

Възможно е да бъде въведено потенциално изтегляне от пазара

„Очаква се Apple да отговори в рамките на две седмици. Ако не успеят да го направят, съм готов да разпоредя изтегляне на всички iPhone 12 в обращение. Правилото е еднакво за всички, включително и за технологичните гиганти“.

заяви правителственият служител

Баро твърди още, че проблемите с радиацията на телефона могат да бъдат разрешени с актуализация на софтуера. iPhone e в продажба от 2020 година насам.

Нейонизиращата радиация като тази, произвеждана от iPhone и други смартфони не притежава енергията, необходима за йонизиране на атоми или молекули и в резултат на това не представлява същата опасност за здравето като йонизиращата радиация, като рентгеновите или гама лъчите. Това не означава обаче, че тя не може да бъде проблематична.

Регулаторните органи в няколко държави са определили стойности на експозиция за радиочестотната радиация – видът радиация, която се излъчва от смартфоните с цел опазване на общественото здраве.

Като цяло iPhone-ите на Apple са направени така, че да спазват тези законови изисквания.

Скоростта, с която радиочестотната радиация се абсорбира от човешкото тяло при използване на мобилен телефон се определя чрез измерване на SAR. За всеки от своите модели iPhone Apple предоставя данни за SAR и тези резултати обикновено попадат в разрешените от повечето регулаторни органи граници.

Възможни последици за здравето

Възможните последици за здравето от продължителното излагане на радиочестотно лъчение от мобилни телефони са обект на задълбочено проучване. Проведени са няколко проучвания по този въпрос, като някои от тях установяват връзка между високите стойности на SAR и някои форми на рак.

Френският контролен орган сега ще информира регулаторните органи в други държави-членки на ЕС за своите констатации. Засега не е ясно дали и други европейски държави ще потърсят подобни действия като френското правителство.

Заклетите фенове на iPhone, които отказват да се откажат от своите устройства, могат да предприемат следните стъпки, за да намалят излагането на вредни радиочестоти:

  • Намалете близостта на смартфона до главата си, като използвате например Bluetooth слушалки или високоговорител.
  • Обажданията трябва да са кратки, ако можете да изпращате съобщения вместо това, направете го.
  • Не използвайте смартфона си на места с лош сигнал, защото устройството може да увеличи мощността на вълните, за да се опита да осъществи връзка.
  • Спазвайте препоръките за безопасност, предлагани от производителите и регулаторните органи.

Тази новина е показателна за това колко добре информиран и организиран е секторът на цифровата икономика във Франция. Ходът на държавните служители показва истинска загриженост за гражданите, която надхвърля обслужването на нуждите на многомилиардни индустрии.


source

Сподели: