юни 25, 2023

В бета-версиите на iOS 17 и macOS Sonoma се появи безпаролен вход в Apple ID

Започвайки с iOS 17, iPadOS 17 и macOS Sonoma, потребителите на устройствата на Apple с Apple ID автоматично ще присвояват ключ за достъп (Passkey). Това ще позволи влизането в Apple ID без парола, като вместо това ще се използва биометрично удостоверяване чрез Face ID или Touch ID. Функцията вече е активна на iCloud.com и appleid.apple.com за тези, които имат инсталирани на техните устройства най-новите бета-версии за разработчици на тази операционна система.

Спомнете си, че ключът за достъп — това е криптографска структура, използвана вместо пароли. Състои се от два ключа, които според компанията са много по-безопасни от паролите. Един ключ е публичен; той е регистриран в приложението или сайта, който използвате. Вторият ключ — той е частен. Използва се само на вашето устройство. Благодарение на мощните криптографски методи за защита, ключът за достъп гарантира безопасно предаване на данните между вашето устройство и сайта/приложението. Освен това, след като ключът бъде създаден, той се синхронизира между устройствата. При текущото изпълнение, за да синхронизирате данните, трябва да влезете на всички устройства под общ Apple ID.

Освен за услугите на Apple, тази функция също така ще осигури безпаролно влизане и в сайтовете, които поддържат функцията „Вход с Apple“. На сайтове, които поддържат влизане с ключ за достъп, като PayPal, Shopify и Kayak — потребителите лесно могат да се регистрират, като сканират QR-кода със своя iPhone.

Струва си да се отбележи, че Google вече поддържа безпаролен вход на базата на ключове за достъп. Миналия декември компанията пусна поддръжка на тази функция в Chrome под Windows, macOS и Android.


source

Сподели: