September 28, 2023

В Русия масово се купуват проектори за домашно видео. Какво се случва?

Руснаците намериха начин да заместят холивудските заглавия, които вече не са в киносалоните, понеже заради инвазията в Украйна на практика всички западни компании напуснаха страната. Информацията е на изданието „Ведомости“. Това доведе до един твърде неочакван ефект.

Ритейлерите отбелязват значително увеличение на търсенето на видеопроектори. В магазините на М.видео-Елдорадо продажбите на видеопроектори за домашно кино са се увеличили пет пъти на годишна база през първите осем месеца на тази година. Подобна картина се наблюдава и в магазините Wildberries и „Ситилинк“. В „Озон“ от януари до август ръстът на продажбите на проектори на годишна база е 330%, а в „Мегамаркет“ – невероятните 336%.

Общо през първата половина на годината на вътрешния руски пазар са закупени около 64 700 проектора, което е с 82% повече в сравнение със същия период на 2022 г. В парично изражение ръстът на продажбите е 52% – до 62,7 млн. долара.

Многократният ръст при редица търговци на дребно е настъпил в определени категории проектори – евтини проектори, които съставляват около 40% от руския пазар.

„Ведомости“ допълват, че руснаците предпочитат да купуват проектори за по-удобното гледане на изтеглените от глобалната мрежа филми. По този начин явно по-добре от телевизорите се имитира типичната среда на киносалона.

Русия отдавна се опитва да направи нещо като паралелен внос и за най-новите холивудски филми, но засега не се получава и кината пустеят.


source

Сподели: