април 22, 2024

В Русия направиха слушалки с възможност за токов удар. За какво е необходимо това?

На пръв поглед това са обикновени слушалки за уши с прилягане зад ухото и лента за врата. Само че в тях има една „изненада“.

Компанията Neiry се занимава с разработване на продукти в областта на невротехнологиите. Тя представи заедно с Националния медицински изследователски център по психиатрия и неврология „В. М. Бехтерев“ прототип на първите в Русия слушалки с електрическа стимулация на блуждаещия нерв в ушния канал. С по-прости думи, тези слушалки въздействат на черепа с малък токов разряд и в това има определен положителен ефект.

Проектът се нарича Neiry Buds, а слушалките са изработени във форм-фактор на ушни накрайници със закопчаване зад ухото и лента за врата. Функцията на стимулация на блуждаещия нерв може да се използва в медицината. Например за борба с мигрената, безсънието, състоянията на тревожност и стрес, както и с различни болкови усещания. Създателите на устройството твърдят, че малкото количество електрически ток нормализира парасимпатиковата нервна система, като в твърденията си се позовават на многобройни проучвания в научните списания.

Слушалките работят по следния начин. В ушния канал има електрод, а токът въздейства върху паротидния клон на блуждаещия нерв. Честотата на стимулация е 120 Hz, широчина на импулса е под 1 мс, интензитет на тока е 4-6 mA. Разработчикът твърди, че това е безболезнено. Тези слушалки представляват удобен и лесен начин за справяне с тревожността и други психологически проблеми.

source

Сподели: