юли 20, 2023

В САЩ стартира програмата Cyber ​​​​Trust Mark – смарт-устройствата със защита срещу кибератаки ще бъдат маркирани със специални значки

САЩ стартираха програмата Cyber ​​​​Trust Mark, която включва оценка на нивото на сигурност на устройствата за Интернет на нещата и по-специално на всички видове потребителски умни битови уреди, устройства за умен дом и носима смарт-електроника, както и тяхната подходяща маркировка. Програмата е предназначена да покаже на хората в страната, че свързаните с интернет устройства, които купуват са защитени от кибератаки.

IoT-устройствата, към които принадлежат и устройствата за потребителска електроника като фитнес тракери, рутери, детски тракери, умни хладилници и т.н., с право се считат за уязвими: те идват с прости пароли по подразбиране и рядко се пускат актуализации за сигурност към тях — хакването на такива устройства често наистина е лесно. Нови критерии за сигурност за IoT-устройствата бяха предложени (PDF) от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ (NIST).

Списъкът с мерки за защита включва уникални пароли по подразбиране за всяко устройство, защита на съхранените и предадени данни, поддръжка на редовни софтуерни актуализации и инструменти за откриване на хакове. Той също така предоставя стандарти за защита на потребителските рутери, уязвимостите във фърмуера на които водят до факта, че мрежовото оборудване е включено в ботнети — мрежи, използвани при DDoS-атаките. Списъкът със стандартните изисквания ще бъде одобрен до края на 2023 г., а през 2024 г. продуктите, които отговарят на тези изисквания, ще бъдат маркирани с Cyber ​​​​Trust Mark — икона на щит. Маркировката също така предоставя QR-код, съдържащ връзка към националния регистър на сертифицираните устройства и актуална информация за безопасност.

Търговските вериги в САЩ бяха посъветвани да дадат приоритет на продуктите, маркирани с Cyber ​​​​Trust, като Amazon и Best Buy вече се присъединиха към инициативата. Идеята беше подкрепена и от производителите на технологии: Cisco, Google, LG, Qualcomm и Samsung.


source

Сподели: