юни 30, 2023

В света преброиха 5 млрд стари телефона – искат да ги изпратят за преработка

Организацията с нестопанска цел GSM Association (GSMA), с подкрепата на няколко мобилни оператора, обяви намерението си частично да отърве човечеството от старите мобилни телефони, които не се използват или изпращат за преработка, а са мъртва тежест.

Асоциацията изчисли, че в момента по цялата Земя неактивните мобилни телефона са 5 милиарда, в които се съдържа 50 хиляди тона мед, 500 тона сребро и 100 тона злато, а в тях има достатъчно кобалт за производството на батерии за 10 милиона електромобила. Според GSMA е много разточително да се държи такъв товар от оборудване, тъй като извличането на металите и тяхното пречистване е енергоемък процес, свързан със значително замърсяване.

За да противодействат на тази ситуация, мобилните оператори, които подкрепиха GSMA, обещаха да осигурят приемането на две ключови мерки до 2030 г.: да приемат поне 20% от старите устройства, продадени за рециклиране; предаване за рециклиране на 100% от старите телефони, които са предадени от абонати. Тези мерки няма да помогнат за пълното решаване на проблема, но могат донякъде да облекчат ситуацията. Сред подкрепящите инициативата мобилни оператори са BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Tele2 и Telefonica. Нито един от тях, за съжаление, не е представен на най-големите пазари — в Китай, Индия, Индонезия и САЩ.


source

Сподели: