май 15, 2024

В Станфорд са разработени първите очила с истинска добавена реалност

Експерти в бързо развиващата се област на пространствените изчисления са разработили прототип на хедсет за добавена реалност, който наслагва пълноцветни триизмерни холограми върху лещите на очилата върху обектите от реалния свят. За разлика от днешните обемисти хедсети, новият подход създава приятна за окото картина и е подходящ за ежедневно носене.

Устройствата за виртуална и добавена реалност все още не са особено елегантни и удобни, като често причиняват дискомфорт и гадене на потребителите. Екип инженери от Станфордския университет си е поставил за цел да разработи компактна система за добавена реалност с високо качество на изображението, използвайки холографска технология с изкуствен интелект и нанофотоника, съобщава Stanford News.

Обикновено обектите с добавена реалност изискват сложни оптични системи, при които потребителят не вижда реалния свят зад очилата, а получава картина от камери, която се прекарва през компютър и се допълва с цифрови обекти. След това това комбинираното стереоизображение се прожектира в очите. Строго погледнато, това не е реална добавена реалност, а добавена виртуална реалност. Освен това всички тези лещи и дисплеи изискват определено разстояние от очите, което увеличава размера на устройството.

„Отвън нашият хедсет изглежда точно като обикновени очила, но ползвателят му вижда през лещите разширен свят от ярки, пълноцветни, триизмерни компютърни изображения“,

казва Гордън Уетщайн, ръководител на екипа, представил изобретението си в списание Nature.

Той и колегите му изоставят стереоскопичния подход в полза на холографския. Те са решили проблема с ефекта на замъгляване, за да създадат усещане за дълбочина с помощта на изкуствен интелект. Използвайки постиженията в областта на нанофотониката и вълноводната оптика, те са се научили да прожектират холограми върху стъклата на хедсета, които всъщност изглеждат като обикновени очила.

Вълноводът е направен чрез гравиране на наноразмерни модели върху повърхността на лещите. Малки холографски дисплеи на стъклата прожектират през тях разширено изображение. Светлината се отразява от тях, преди да достигне до окото на потребителя. През тези очила потребителят вижда както реалния свят, така и пълноцветен триизмерен цифров образ. Усещането за триизмерност се засилва чрез комбинация от стереоскопични и холографски ефекти.

source

Сподели: