май 10, 2024

В сървърите на Apple до края на тази година ще заработят чиповете M2 Ultra: какво означава това

Преди няколко дни The Wall Street Journal съобщи, че Apple разработва собствени процесори от сървърен клас, за да ускори задачите, свързани с изкуствения интелект. Това беше повод за представителите на Bloomberg да определят високата вероятност за появата на чиповете M2 Ultra в дейта-центровете на Apple до края на тази година.

Поне така видя плановете на разработчика известният специалист по продуктите на Apple, Марк Гърман. Представителите на Apple трябва да говорят за нововъведенията в iOS 18, които засягат способността на ябълковите устройства да работят с изкуствен интелект, следващия месец на WWDC 2024, но компанията е готова да използва внедряването на тези функции само на ниво сървърна инфраструктура с помощта на M2 Ultra процесорите — не са най-новите, но са достатъчно производителни за решаване на подобни проблеми.

Apple ще делегира различни AI-функции на отделните хардуерни решения. Простите задачи ще се изпълняват с помощта на локалните процесорни ресурси, използвани в iPhone, iPad и Mac, докато по-сложните задачи ще изискват използването на сървърните процесори. Обобщаването на пропуснатите текстови съобщения принадлежи към първия тип задачи, но анализирането на големите масиви от данни или генерирането на изображения ще се извършва от страна на сървърите на Apple. В същото време представители на компанията смятат, че съществуващите процесори от серията M осигуряват достатъчна степен на защита на данните, за да бъдат обработвани от сървърна страна. Между другото, Apple ще продължи да използва облачния капацитет на трети страни, дори след като инвестира в развитието на собствената си инфраструктура, тъй като няма да покрие всички нужди само със собствено оборудване.

Процесорите от семейството M4 с течение на времето също ще се появят и в сървърната екосистема на Apple, но първо те ще трябва да бъдат включени в Mac mini, iMac и MacBook Pro до края на тази година, а следващата година ще се появят и в MacBook Air, Mac Studio и Mac Pro. Apple все още не е готова да разработи собствен чатбот с генеративен изкуствен интелект, но в тази област ще си сътрудничи с OpenAI или Google, като първият вариант е по-вероятен.

source

Сподели: