юли 20, 2023

В 45-годишния процесор Intel 8086 откриха тайни недокументирани инструкции

Легендарният процесор Intel 8086 се появява през 1978 г. По днешните стандарти той е невероятно примитивно решение с 29 000 транзистора и честота до 16 MHz. Оказа се обаче, че дори в толкова стар процесор и през 2023 г. може да се намери нещо ново. Като например тайни инструкции.

Експертът по хардуер Кен Шириф (Ken Shirriff) реши да проучи споменатия процесор и откри в него редица любопитни неща. Така например този процесор не съдържа никаква забрана за стартиране на неподдържани инструкции. Това означава, че при получаване на такива инструкции процесорът все пак се опитва да ги изпълни.

Като цяло Intel 8086 поддържа 512 инструкции, записани в паметта на кристала Microcode ROM. Някои от тези 512 инструкции са дублирани като резервни копия, а други никога не са били публикувани от компанията Intel.

Най-голям интерес предизвиква една от тези инструкции. Тя е създадена, за да защити интелектуалната собственост на Intel. Ако някоя компания реши да копира нелегално процесора Intel 8086, тя ще копира тази функция на процесора, без да знае за съществуването ѝ. В резултат на това клонингът на процесора би извършил специфичната операция SALC (Set AL to Carry), когато му бъдат предоставени съответните битове машинен код. Това би позволило на Intel да преследва по-ефективно всички недобросъвестни конкуренти. Идеята е, тази специфична инструкция да служи като своеобразен бар код за процесора, който съзнателно и нарочно е оставен в чипа, като неговото копиране означава открадната интелектуална собственост.

Интересно е, че няколко години след излизането на Intel 8086 компанията получава възможност да изпробва капана си в действие, тъй като счита, че NEC е приложила копие на Intel 8086/8088 в своя процесор V20, но поради различни други причини съдът решава в полза на NEC.


source

Сподели: