October 22, 2023

В Android ще бъде въведено сканиране за зловреден софтуер при инсталация на приложения

За да се пребори с нарастващата заплаха от зловреден софтуер за Android, Google Play Protect въвежда допълнително ниво на защита. Сега, преди да инсталирате дадено приложение, то ще ви подкани да го сканирате. Това сканиране ще се извършва в реално време на ниво код. След сканирането ще бъдете информирани дали приложението е безопасно.

Тази актуализация в Google Play Protect идва в отговор на нарастващите заплахи, използващи злонамерени приложения дори извън Google Play Store.

От 2017 година насам Google Play Protect е антивирусният инструмент по подразбиране за устройствата с Android, който сканира приблизително 125 милиарда приложения дневно, за да предотврати разпространението на зловреден софтуер и друг нежелан софтуер, независимо дали приложението е изтеглено от Play Store или от трета страна. Тези сканирания в реално време обаче разчитат предимно на установена интелигентност, за да определят дали дадено приложение е злонамерено или подозрително, като използват методи като машинно обучение, сравнения на сходства и други.

Сега обаче това се променя и смартфонът ви вече ще препоръчва сканиране преди инсталиране на приложение. Ще видите екран „Препоръчва се сканиране на приложение„, който ще ви уведоми, че Play Protect не е запознат с приложението и Google ще поиска вашето разрешение да го добави в своята база данни. Както е показано по-долу, в такива случаи наличните опции ще бъдат „Сканирай приложението“ или „Не инсталирай приложението“, което предполага, че заобикалянето на сканирането може да предотврати изцяло инсталирането на приложението. Налице е и трети бутон „Повече подробности“, но Google не е предоставила подробности за неговите функции.

Когато разрешите сканирането, приложението ще бъде анализирано на ниво код, като се използва инфраструктурата на Google. След това оценката в реално време ще ви информира дали приложението е безопасно. Google подчертава, че тази функция ще предпазва и от приложения, които използват изкуствен интелект или други техники, за да прикрият злонамерените си намерения.

Първоначално тази функция ще бъде налична в Индия, но през следващите месеци ще бъде разпространена и в други региони. Като се имат предвид годишните доклади за сигурността, които Google публикуваше за рисковете от инсталирането на приложения от трети страни, Индия изглежда подходяща отправна точка. Страната оглави списъка за разпространение на зловреден софтуер в доклад от 2018 година и остава един от най-големите пазари за устройства с Android.


source

Сподели: