юни 11, 2024

В iOS 18 ще можете да изпращате съобщения чрез спътници и най-накрая ще има поддръжка на RCS

На тазгодишната Световна конференция на разработчиците (WWDC) Apple обяви редица нововъведения в своята мобилна операционна система iOS 18.

Едно от ключовите нововъведения беше интегрирането на сателитна технология в популярното приложение за изпращане на съобщения iMessage.

Благодарение на това нововъведение потребителите на iPhone 14 и по-нови модели ще могат да изпращат и получават текстови съобщения, стикери и реакции, дори когато нямат връзка с клетъчни или Wi-Fi мрежи (в офлайн режим), съобщава The Verge. Това е особено важно за жителите на отдалечени и труднодостъпни райони, където традиционните комуникации често изпитват прекъсвания.

В допълнение към сателитната комуникация iMessage ще получи и други полезни функции. Сред тях са възможността за планиране на изпращането на съобщения в определено време, отговори със стикери и разширени опции за форматиране на текста (удебелен шрифт, курсив, подчертаване, зачеркване).

Планиране на съобщения

Съобщенията най-накрая ще получат и дългоочакваната поддръжка на RCS протокола. Това ще промени драстично начина, по който потребителите на iPhone и смартфони с Android обменят съобщения.

RCS отдавна е позициониран като наследник на остарелия SMS протокол. Новият протокол ще позволи да изпращате мултимедийни файлове с по-високо качество, по-дълги текстове, да виждате статуси на доставка и четене. С други думи, това е функционалността на iMessage за потребителите на iPhone, но по-модерна и по-добра. Apple дълго време пренебрегваше RCS, въпреки активното популяризиране на този стандарт от страна на Google и производителите на Android-смартфони.

Поради несъвместимостта на iMessage и RCS, потребителите на iOS и Android се сблъскваха с проблеми като некриптирани съобщения, загуба на мултимедия и други при общуване. Това създаваше неудобство и объркване. Сега комуникацията между екосистемите на Apple и Android ще достигне съвсем ново ниво.

Според непотвърдена информация решението на Apple е повлияно от натиска на регулаторните органи на ЕС. През миналата година компанията неочаквано обяви, че ще добави поддръжка на RCS. Вероятно това е бил опит да се избегнат обвинения в нелоялна конкуренция и нарушаване на антитръстовите закони на ЕС, но може би решението се дължи и на многобройните подигравки в мрежата за това как протоколите за съобщения на iPhone правят устройството да прилича на пейджър от 90-те години.

Все още не е известно как точно ще бъде реализирана поддръжката на RCS в iOS. Предполага се, че основните възможности на протокола ще бъдат налични, но подробностите все още не са разкрити.

Можем само да се надяваме, че интеграцията ще премине възможно най-гладко и потребителите на iOS най-накрая ще спрат да изпитват неудобства при междуплатформена кореспонденция със собствениците на Android-смартфони. Експертите също така прогнозират, че това значително ще увеличи лоялността на клиентите на Apple.

Освен тези нововъведения в областта на съобщенията, новата версия на мобилната операционната система на Apple ще подобри значително потребителското изживяване и ще разшири функционалността на устройствата. Най-много ще спечелят собствениците на най-новите iPhone-и, които ще могат да се възползват пълноценно от всички нововъведения на iOS 18 без ограничения.

source

Сподели: